Valoració d’Endavant (OSAN) de les eleccions generals espanyoles

Valoració d’Endavant (OSAN) de les eleccions generals espanyoles

Els resultats de les eleccions al Congrés i el Senat espanyols han vingut a confirmar allò que s’augurava abans del dia 9: una nova victòria del PSOE i un pas més en el bipartidisme i l’homogeneïtzació política de l’Estat. Així, a les Illes i al País Valencià han desaparegut les opcions minoritàries, generalment més d’esquerres i amb major sensibilitat nacional, mentre que el Principat s’ha convertit en el baluard anti-PP sense el qual el PSOE no haguera aconseguit la victòria, amb una forta davallada d’ERC i la pervivència de CiU com a segona força, però a molta distància.

Des d’Endavant, doncs, mostrem una profunda preocupació per aquests resultats que consoliden l’espanyolisme en l’àmbit institucional, però, sobretot, pel fet que la participació popular ha estat elevada, participació que suposa constatar que les classes populars catalanes tenen assumida en gran mesura com a legítimes políticament i pròpies nacionalment aquestes eleccions. Així, la majoria social d’aquest País s’ha decantat un cop més, i malgrat la petita baixada en la participació, per reforçar “Espanya” enlloc d’apostar per trencar-hi per a solucionar els seus problemes.

Però per bé que la desaparició de la diversitat política i la consolidació del bipartidisme són una conseqüència inicialment negativa, des d’Endavant considerem que aquest resultat confirma la insuficiència del joc electoral per fer front a les diverses opressions que patim. És així, indubtablement, pel que fa a les estratègies de partits com ERC, Iniciativa i Esquerra Unida que han estat incapaços de conservar l’electorat adquirit en conteses anteriors i que ara ho tindran més difícil per justificar les seues renúncies ideològiques en base a la seua suposada capacitat d’influir a les institucions. No deixa de ser curiós que la campanya contra l’abstenció duta a terme per la majoria d’aquests partits anomenats d’esquerra al Principat, adduint “la por a la dreta”, s’haja traduït en una concentració massiva del vot en el PSOE/PSC que ha perjudicat clarament les formacions “minoritàries”. El seu enfonsament, com ja hem dit, suposa un empobriment de la vida política dels Països Catalans, però un empobriment exclusivament en clau institucional, que, per contra, ens marca una via a no seguir i, per tant, pot reforçar el protagonisme de l’esquerra independentista i anticapitalista en un futur pròxim, sempre i quan sapiguem assumir aquest repte.

Així, tot i que des d’Endavant constatem que els instruments i forces de les quals disposa l’Estat espanyol per conservar el domini de classe de la burgesia espanyola són molt potents, ens refermem en la necessitat de construir una alternativa política sòlida, que ha d‘anar més enllà de bastir una mera opció electoral. Reiterem, doncs, que l’eixida a aquesta situació política vindrà de la mà de la construcció d’un projecte polític que tingui com a pilars principals la lluita política a tots els nivells, des de la lluita sindical a la juvenil, des de l’estudiantil a la municipalista, en la cerca de la confrontació amb les estructures de poder, i d’altra banda, el debat i la formació política entre les files militants.

És des d’aquest punt de vista que Endavant valorem positivament la campanya impulsada per diverses organitzacions i col•lectius de l’esquerra independentista a favor de l’abstenció activa. Per bé que ha sigut una campanya molt limitada i que ha evidenciat les dificultats d’impulsar posicions rupturiestes i de contrarestar aquesta embranzida política i mediàtica del legitimisme, no deixa de ser cert que la campanya per l’abstenció activa ha fet la funció que en aquests moments i conjuntura havia de fer i podia fer: plantejar la superació del marc electoral en la lluita política, així com clarificar el panorama polític i estrènyer les files d'un moviment independentista que clarament es troba en un procés de construcció.

A més a més, més enllà de la campanya per l’abstenció activa, una total de 2.425.327 persones han optat per no acudir a les urnes, és a dir, un 25,92% del cens del conjunt dels Països Catalans (28,81% al Principat, 20,37% al País Valencià i 31,79% a les Illes) mostra que una gran part de la població no comparteix el sistema polític ni considera que sigui una eina adequada per resoldre el problemes als que s’enfronta quotidianament.

Per últim, tornem a denunciar que els electors i electores d'Euskal Herria han acudit a les urnes en un estat d’excepció fruit de les ràtzies policials dels darrers mesos contra dirigents polítics de l’esquerra abertzale i la prohibició a aquest espai polític de participar a les eleccions. La crida de l’esquerra abertzale a abstenir-se s’ha transformat en un augment de pràcticament el 10% al País Basc sota dominació espanyola, cosa que demostra el vigor d’aquest moviment i la seua voluntat de continuar lluitant siguen quines siguen les circumstàncies.

NOTICIAS ANTICAPITALISTAS