Te doy mis ojos, gran triunfadora de los Goya (CAS/CAT)

Luis Tosar va ser el més clar. Quan va recollir el seu Goya al millor actor per Te doy mis ojos, va dedicar el guardó a Julio Medem, un dels principals protagonistes de la gala. Els llargs aplaudiments que va generar la dedicatòria de Tosar i els que va rebre el director basc quan es va anunciar el seu film entre els nominats a millor documental contrastaven amb la divisió que es va trobar a l'entrada de la cerimònia. Medem va ser rebut per unes 150 persones reunides per associacions de víctimes del terrorisme per manifestar-se contra el seu film, però també amb altres manifestants sota el lema d'ETA no, Medem sí. El director de La pelota vasca. La piel contra la piedra va denunciar la «instrumentalització» pel PP d'una campanya que titlla de «feixista».

El premi al documental se'l va endur al final Un instant en vida aliena, però en més d'una ocasió durant la cerimònia, començant pel discurs de Mercè Sampietro, presidenta de l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques, es va defensar la llibertat d'expressió.

Te doy mis ojos va ser la gran triomfadora de la vetllada amb set Goyas: pel·lícula, directora (Icíar Bollaín), actriu (Laia Marull), actor (Luis Tosar), actriu secundària (Candela Peña), guió original i so. Els diferents membres de l'equip van voler subratllar el seu suport a les dones víctimes de maltractaments, el tema central d'aquest punyent drama.

Per darrere va quedar, amb 5 Goyas, La gran aventura de Mortadelo y Filemón, la cinta espanyola més taquillera del 2003, si bé en aquest cas tots van ser en apartats tècnics. La creu amarga la va donar Soldados de Salamina, de David Trueba (vuit nominacions, un Goya) i Carmen (un premi de set candidatures). Dos anys després de guanyar el Goya al millor protagonista per Faust 5.0, Eduard Fernández va obtenir el de millor secundari per A la ciutat.

A diferència de l'any passat, gairebé cap presentador es va sortir de la mera enunciació de nominats i premiats. Com era d'esperar, el moment més emotiu va ser el Goya d'honor a Héctor Alterio, mentre que la millor nota d'humor van ser les bromes entre Diego Luna i Cayetana Guillén, els presentadors, sobre els bigotis monclovites del suposat nòvio de l'actriu. El que no canvia és la llargada excessiva de la gala.

NOTICIAS ANTICAPITALISTAS