Taula rodona sobre Crisi? I quina crisi!


[Traducción al castellano]

Dilluns 1 de desembre a les 19hCentre Cívic Pati Llimona (c/ Regomir 3)

Encara no hem arribat al final de la història, però de moment s'ha ensorrat un cop més el mite del mercat capaç de corregir ell sol les disfuncions financeres greus. També se'n ha anat en orris la presumpta independència de l'àmbit econòmic. És clar que l'element econòmic juga sempre un paper fonamental, però mai del tot exclusiu. Ben segur, les crisis econòmiques importants (com les malalties serioses o les situacions d'emergència social) modifiquen l'entrallat social i obliguen a repensar el futur i les institucions. També permeten avaluar els mèrits i demèrits de la sabiduria convencional i a revisar els sistemes de valors alternatius. I, d'altra banda, estimulen els avenços en el camp de l'enginyeria&nbsp social i econòmica.&nbsp

El moviment de les plaques tectòniques passa inadvertit en el dia a dia; però terratrèmols i tsunamis conviden a estudiar el fenòmen, preveure els seus efectes, reduir el seu impacte negatiu, corregir els desastres associats. En el mateix sentit, i més enllà dels drames individuals que comporta qualsevol canvi sobtat, la crisi econòmica en que estem capficats ajuda a entendre dinàmiques lentes i poderoses dificils de captar en el dia a dia. Així, les rèpliques i rebots sacsegen amb força les xarxes socials, les institucions i els valors, tot posant a prova la qualitat diagnòstica i la capacitat predictiva dels suposats experts o de les institucions que s'ocupen d'aquesta tasca.

Per suposat, qualsevol desgràcia pot ser alliçonadora. Primer convé recordar que darrere les crisis no només hi ha alguns dels pecats capitals, com l'avarícia, l'enveja o l'orgull (i l'egoïsme, com a principi sublim de la conducta humana), també hi ha institucions específiques, tecnologies amb una forta empremta històrica, determinats sistemes de valors&nbsp i d'incentius, a més de ciència i tècnica econòmica (i social) de baixa qualitat. Les crisis obliguen, sobretot, a revisar horitzons i a concebre noves pràctiques socials; també ajuden a avaluar idees i creences.

Aquest és el principal objectiu del debat organitzat pel Centre de Treball i Documentació. Hem prioritzat tres eixos: entendre la crisi financera, perspectives i prospectiva macroeconòmica, límits ecològics i reptes per a l'ecologisme. I hem invitat a tres excel.lents experts en cada una d'aquestes facetes:

•Joan Martínez Alier. Catedràtic de l'Àrea d'Història i d'Institucions Econòmiques del Departament d'Economia i d'Història Econòmica de la Universitat Autònoma de Barcelona.

•Antón Costas. Catedràtic de Política Econòmica de la Universitat de Barcelona.

•Miguel Ángel Lorente. Economista que ha treballat 32 anys al sector de la banca, o­n va ser 7 anys director general de Banesto (després de la seva intervenció pel Banc d'Espanya al 1996) i consultor d'organitzacions, bancs i caixes. Ha publicat «El marco Económico del Sistema Financiero» i la «Biblioteca de Formación en Banca» (19 volúmenes). Membre de «Mientras Tanto» des de la seva creació.

Segur que serà una sessió memorable.Us hi esperem!&nbsp

NOTICIAS ANTICAPITALISTAS