Ésser immigrant per la via uterina.

Ésser immigrant per la via uterina.

No es xusma (com assegura un cap de la policia francesa) es la pobresa i la marginació la que posa sota una bandera que els hi dona esperança per lluitar contra un sistema que no els deixa prosperar.

 

Aquests son els disturbis que van començar a París i s’han estès per tot França i per l’Europa que no ha sabut donar sortida a les classes més desafavorides.

 

Sembla que és un conflicte sense una ideologia política, aquesta es la desgràcia, no hi ha interlocutor. Sembla que tornem, al moviment nihilista dels temps del tsar Nicolás I de la vella Rússia. (i consti que jo em sento moltes vegades nihilista, be, tinc una profunda admiració per ells) Res a veure amb la presa de la Bastilla o el maig del 68.

 

Els immigrants accepten de bon grat fer les feines més brutes i pitjors pagades amb la il·lusió que els seus fills puguin néixer en un món millor del que provenien. Això no es així, venen per ésser explotats i perquè els seus fills segueixin en la classe social dels seus progenitors. I ara es revelen, i al món els hi els estranya i la revolta s’escampa.

 

El govern Alemany ja ha pres mesures per evitar una revolta similar. Unes mesures estrictament policials com les que està imposant el govern francès, però no ha pogut evitar-les. Es aquesta la solució?

 

Recordo una vaga, en una empres tèxtil de Sabadell que es va iniciar perquè es va encarir el preu en la màquina de cafè, es un petit detall, ara ha calgut que dos nois hagin morts electrocutats fugin de la policia (cosa que des de la gendarmeria francesa es nega) perquè comencin els aldarulls. Sempre es la gota que besa el got i es l’excusa dels que tenen el poder per ridiculitzar la situació. Sabem que no es així i que darrera hi ha un problema molt profund que la societat capitalista no es capaç de solucionar. Serem capaços nosaltres d’aportar solucions?

 

El que preocupa a la premsa es que el que passa avui a París no passi demà aquí però: Com evitar-ho? Potser no passi ara però estem sembrant la mateixa llavor que va sembrar el sistema i que ara dona els seus fruits, indesitjables per una majoria benestant, aburgesada, enganyada i enganxada als crèdits, a les hipoteques i a un treball de cap manera assegurat.

 

Cal prendre mesures, el que ha passat a la Seat podria ésser l’exemple, gent jove enganyada. Els asseguraven uns anys d’aprenentatge i desprès fixos, un futur digne i estable però quant a arribat el moment de complir les promeses tots al carrer perquè una direcció incompetent no ha sabut estar a l’altura de les demandes del mercat. Aquests directius segueixen a l’empresa amb sous milionaris mentre els que paguen les conseqüències són els de sempre; la classe treballadora.

 

En l’estat espanyol, aquest problema no és, de moment tan greu, tot i que la premsa escrigui alarmista contra la immigració. La immigració es mínima si ho comparem amb la resta d’Europa, i la d’aquí es majoritàriament de primera generació, encara no tenim molts immigrants arribats per la via uterina.

 

Però n’hi ha i n’hi haurà i creixeran i buscaran treball i es trobaran que són espanyols de segona. Potser el que passa a Europa es el brot d’una revolució, la pobresa del tercer món contra la riquesa del primer.

 

Ens pertoca als revolucionaris aportar-los-hi idees per organitzar el guirigall, omplir-lo de ideologia i convertir-nos en l’interlocutor amb el sistema, amb una poderosa força al darrera que faci trontollar el capitalisme i les grans riqueses usurpades al poble treballador.

 

Ramon Cases

 

NOTICIAS ANTICAPITALISTAS