Sobre el model de creixement a Viladecans (Baix Llobregat)

Tots aquests últims mesos s’ha intentat aclarir quina ha estat la causa principal de la crisi econòmica. Alguns la veien la causa en l’esclat de la bombolla financera, altres en la construcció indiscriminada d’habitatges…, etc. Però la causa real d’aquesta crisi és el propi sistema capitalista, que es basa en crisis cícliques entre períodes de creixement (creixement per uns pocs gràcies a l’explotació d’una majoria). I una causa important que ha dut a la crisi i que és pròpia de qualsevol sistema capitalista és la sobreproducció i el màxim benefici, sense comptar amb la demanda real ni amb la gent d’aquest món que el capitalisme (a mans de inmobiliàries les quals els màxims accionistes son en molts casos bancs privats en aquest cas) ha creat pel que fa al tema de l’habitatge.

El capitalisme es basa en el creixement perpetu, sense tenir en compte que vivim en un món on els recursos son finits, i com a tal, acabaran per desaparèixer. Als Països Catalans ja hem pogut veure tota la destrucció que s’ha causat a gran part de les viles costaneres als seus paisatges naturals i on s’ha substituït el verd de la vegetació i de les muntanyes pel gris del ciment. A Viladecans i en gran part del Baix Llobregat està passant el mateix, gràcies a "emprenedors" com el senyor Paz Dorado (representant de la patronal, "la burgesia" del Baix Llobregat). A Viladecans primer va ser el famós projecte de "l’ecobarri" que volien fer a costa de destruir una part de la muntanya de Sant Ramón, conegut com a projecte Olivaretes i que va propiciar el sorgiment d’una plataforma en defensa d’aquest patrimoni natural de la nostra vila. Tot i la resistència civil que ha anat sorgint rere molts projectes especulatius, els ajuntaments fan cas omís i segueixen amb els seus projectes. A Collserola també es preten per exemple construir una part de la muntanya (a Esplugues ja s’està fent) i això ha fet que hi hagi una gran mobilització del veïnat amb la conseqüent repressió de mans dels servents del capital.

Ara es presenta el Pla d’Habitatge de Viladecans, que tot i tenir uns 3000 pisos de diferents categories a la venda i al lloguer, preten construir-ne uns 4300 més sense preguntar a la ciutadania si aquest és el model de creixement que volem per Viladecans. Es basen en un suposat estudi sociològic, on es mostra la clara fermesa que Viladecans ha arribat un punt de no creixement massiu, si no que té tendència a mantindre’s sota un nombre d’habitants, ja que també hi ha gent que marxa del poble. Igualment l’ajuntament ha convocat un procés de participació a la web del propi ajuntament i Dimecres que ve, a les 18h a Can Batllori podrem anar a dir la nostra, el que falta veure és si faran cas a les demandes dels ciutadans, un projecte que no fa falta i que només es basa en un model de creixement ja esgotat i que s’ha demostrat que ens ha portat on ens ha portat i que preten seguir creixent a costa del patrimoni natural de al vila, com ha passat amb l’horrorós barri de Vilamarina amb el seu centre comercial i parc de negocis (això a quina part de la societat afavoreix?) i que preten fer una intervenció també a la part pròxima al Remolar, on tenim un ecosistema únic als Països Catalans.

Albert Buigues

NOTICIAS ANTICAPITALISTAS