Protesta per les ‘llistes negres’ a la porta del Congrés Mundial de Mòbils

Por La Directa

“Barcelona, capital del mòbil, insígnia del món turístic…”, així comencen –amb un to clarament sarcàstic– els centenars de fulls volants que han repartit, aquest matí, just davant dels accessos fortament vigilats del Congrés Mundial de Mòbils (MWC), algunes de les persones acomiadades per criteris ideològics. El text, que només han llegit uns pocs executius del […]

“Barcelona, capital del mòbil, insígnia del món turístic…”, així comencen –amb un to clarament sarcàstic– els centenars de fulls volants que han repartit, aquest matí, just davant dels accessos fortament vigilats del Congrés Mundial de Mòbils (MWC), algunes de les persones acomiadades per criteris ideològics. El text, que només han llegit uns pocs executius del MWC –la resta s’han negat a agafar-lo–, denuncia que un mínim d’una desena de les persones expulsades del seu lloc de treball “pertanyen o tenen vinculació amb moviments socials de la ciutat”. Entre les treballadores que entraven i sortien del recinte, es notava molta més receptivitat i algunes d’elles fins i tot s’aturaven per demanar més detalls del cas. “Però, això què és? Torna el maccarthisme?”, exclamava un veterà fotògraf acreditat que ahir mateix va prendre instantànies del rei Felip VI a l’interior dels pavellons.

Denuncien que un mínim d’una desena de les persones acomiadades “pertanyen o tenen vinculació amb moviments socials de la ciutat”

 

El personal vetat explica, a través dels fulls volants, que “les empreses depenen de les recomanacions policials per poder mantenir la concessió d’aquests congressos i, per altra banda, els treballadors no tenen contractes que els permetin defensar-se davant d’un acomiadament amb nul·la o escassa justificació”. També argumenten que “ningú no es qüestiona la legalitat de les ordres policials”. “Algú pensa que els Mossos fan coses il·legals?”, es pregunten. Denuncien que l’actuació “discriminatòria” utilitzada al Congrés Mundial de Mòbils no és un cas únic; assenyalen que aquests mètodes s’han practicat reiteradament al Circuit de Montmeló o el Camp Nou i constaten “l’existència de llistes negres de persones que, en alguns casos, ni tan sols estan fitxades o tenen cap tipus d’antecedent”. Conclouen que, al seu parer, això és “un càstig polític per part de la policia”. Durant els minuts que han repartit els fulls informatius, una parella d’agents de paisà dels Mossos d’Esquadra s’ha situat al seu costat i ha reclamat la presència de tres furgons de la Brigada Mòbil, que s’ho han mirat a distància.

Protesta de la CNT-AIT de Barcelona als accessos dels pavellons Gran Via 2 de la Fira de Barcelona / Jesús Rodríguez

Protesta de la CNT-AIT contra Hoteles Catalonia

La protesta per les llistes negres ha coincidit en el temps i en l’espai amb una mobilització de la CNT-AIT de Barcelona que, més vistosament, amb megàfon i pancarta, ha denunciat, primer a les portes de l’hotel Plaza de la plaça Espanya i després als accessos als pavellons de Gran Via 2, el “racisme, el masclisme i l’explotació laboral” de l’empresa Hoteles Catalonia. En concret, han apuntat la família Vallet, propietària de la cadena hotelera, a qui consideren responsable “d’assetjar i maltractar treballadors amb antiguitat, maltractar i discriminar dones i migrants, no reconèixer categories professionals, fer frau en la contractació de personal, reprimir l’acció sindical i imposar jornades laborals abusives”. A més de tot això, han explicat que Hoteles Catalonia “estafa els seus clients” amb el mètode de l’overbooking, és a dir, “oferir places hoteleres per damunt de les reals i, d’aquesta manera, aconseguir sempre un 100% d’ocupació a costa de fer que alguns clients, quan arriben, es trobin amb la seva habitació ocupada per una altra persona”. Per acabar, també han denunciat que aquesta cadena hotelera col·labora amb radioemissores com Aero Taxi, City Taxi o Tele Taxi, uns serveis que dificulten el treball als taxistes de la ciutat, els prenen clientela i suposen “increments de costos de fins un 30% pels passatgers”. Una pràctica que s’estén a les empreses UBER i My Taxi, en aquest cas, mitjançant aplicacions de telefonia mòbil.

Enllaç amb la notícia

COLABORA CON KAOS