Primera trobada entre Adela Ros i Consuelo Rumí, que ja havia mantingut contactes amb Maragall

La secretària d'Immigració del govern, Adela Ros, va arrencar ahir el compromís de l'executiu espanyol que la Generalitat participi de forma directa en la fixació del contingent anual d'immigrants. Així li ho va garantir en l'entrevista que van mantenir ahir a Madrid la secretària d'Estat d'Immigració i Emigració, Consuelo Rumí. De fet, el govern central ja tenia previst fixar el contingent de forma conjunta amb els govern autonòmics, tot i que mantenint la decisió final en mans del govern central, tal com va informar l'AVUI el passat 18 d'abril.

Després de la reunió, Ros va explicar que Rumí li havia explicitat el «compromís» per fixar de forma conjunta el contingent de treballadors immigrants. La secretària d'Immigració va destacar que amb els governs del PP «això no passava», perquè aleshores el fixava Madrid sense tan sols ni escoltar l'opinió de les autonomies.
Ros va indicar que, de moment, el govern català «es dóna per satisfet amb l'oferta de consens en la fixació del contingent» després de la primera presa de contacte formal. Rumí, però, ja ha tingut algunes converses amb el president de la Generalitat, el també socialista Pasqual Maragall, segons fonts del seu departament.

Ros va indicar que «avui [per ahir] no era un dia per sortir de la reunió amb més competències», tal com pretén la responsable d'aquesta àrea del govern tripartit gestionada per Esquerra Republicana. Tot i que abans de la reunió Maragall havia declarat que no era prioritari augmentar el marc competencial català en aquesta matèria, les seves declaracions no van ser tractades en el decurs de la reunió, que va durar una hora i mitja.

Paper central
La secretària d'Immigració va ressaltar el paper «cooperador i central» de la Generalitat i va incidir en la necessitat de «gestionar millor» l'àmbit laboral en assumptes com la formació i la contractació en origen. També va explicar que la Generalitat elevarà propostes en relació amb les reformes del reglament de la llei d'estrangeria vigent. Una de les línies anirà en el sentit d'oferir més recursos i competències als ajuntaments. Ros va insistir en la manca de «mecanismes reals per resoldre la situació dels irregulars».

Fonts properes a Rumí van explicar després de la reunió que l'entesa havia estat «total» i van admetre que la discussió competencial havia quedat «aparcada». Preferien centrar-se en la millora del reglament de la llei, que s'analitzarà al consell superior de polítiques migratòries del pròxim dia 16. També asseguraven que les declaracions de Maragall no condicionaven, però, futures negociacions sobre les competències del govern català.

NOTICIAS ANTICAPITALISTAS