Primer rescat d’Iniciativa Animalista al Museu de l’Horta d’Almàssera

Ahir, 29 de juny, membres d’Iniciativa Animalista va fer el trasllat del primer grup d’oques i ànecs que ha d’eixir del Museu de l’Horta d’Almàssera (Horta Nord).

L’edifici de l’antic escorxador del poble (mai utilitzat com a tal, perquè quan l’acabaren de fer ja havia quedat obsolet) fou rehabilitat el 1999 com a museu etnogràfic. Compta amb un espai annex a l’aire lliure, amb de xicotetes parcel·les on plantar diverses collites per a tindre l’horta a tocar.

A eixe espai exterior muntaren un xicotet zoo amb animals «de granja», principalment aus «de corral», que també havien de ser una mostra de la vida de la gent de l’horta. Qui desenvolupà aquesta idea concebí els animals com a objectes d’exhibició que havien de viure a un conjunt de gàbies de disseny col·locades amb criteri museístic. Eren animals «d’exposició».

Aquestes gàbies, amb el seu minúscul espai per a cada grup de gallines, ànecs i oques, estan molt lluny de poder cobrir les seues necessitats i formes de vida i, 14 anys després, continuen sent la presó d’aquests individus. La situació s’agreujà amb la crisi econòmica, que fa que la seua alimentació depenga de donacions d’empreses i particulars i que no siga adequada pel que fa a la quantitat, la periodicitat i, fins i tot, la qualitat. Malauradament, els individus crien i, així, es supleixen morts que es produeixen habitualment.

Els dos grups que seran rescatats i acollits a santuaris ixen amb permís de l’Ajuntament d’Almàssera, després d’un acord amb Iniciativa Animalista que comptà amb el suport unànime de tots els grups municipals.

Restaran molts individus al museu-zoo, i caldrà un seguiment permanent per a aconseguir que mantinguen unes condicions de vida mínimament dignes.

Aquest primer grup ha estat acollit al santuari Gaia, al Ripollès. L’alliberament fou molt emotiu: després d’un llarg viatge, les oques i ànecs d’Almàssera s’incorporaren ràpidament al seu nou grup. Les oques començaren a córrer amb les ales obertes a un espai molt distint al que havien conegut fins ara, on tindran molt de terreny per a espigolar i pasturar, sempre a prop de l’aigua. Els ànecs, per la seua banda, s’anaren a trobar amb els seus i, fins i tot, començaren festejos entre elles i ells.

El santuari Gaia és una organització nascuda per donar a conèixer la lluita pels drets animals i per a fomentar el veganisme, l’estil de vida sense explotació animal amb el que els éssers humans poden menjar, vestir-se, divertir-se i obtindre tot allò que necessiten. Ho fa a través de les històries de passat, present i futur dels habitants del santuari, rescatats de l’explotació i refugiats en un magnífic espai on conten, on han deixar de no ser res i han passat a ser ells i elles, amb el seus caràcters, les seues necessitats, la protecció i estima de la resta. Són desenes d’animals: porcs, ovelles, cabres, gallines, gats, gossos.

Iniciativa Animalista torna a donar les gràcies al santuari Gaia pel seu gran treball i, especialment, per haver acollit els animals d’Almàssera.

NOTICIAS ANTICAPITALISTAS