Mobilitzacions contra la supressió del batxillerat nocturn

13

Els sindicats de mestres recorren als partits polítics per salvar la totalitat del batxillerat nocturn

Només 300 persones protesten a Barcelona contra la retallada

MARCEL BARRERA. Barcelona

Els sindicats contraris a la retallada del batxillerat nocturn –USTEC, ASPEPC-SPS i CGT– no donen el seu braç a tòrcer i tenen previst reunir-se durant els pròxims dies amb la totalitat de les formacions polítiques amb representació al Parlament. La tanda de contactes començarà avui mateix amb Ciutadans i s'ampliarà la setmana que ve amb CiU, previsiblement ERC i també amb el diputat del PSC Daniel Font. Els sindicats exigeixen mantenir la totalitat del batxillerat nocturn.

La polèmica sobre el batxillerat nocturn encara continua, i els sindicat que encapçalen les mobilitzacions estan decidits a no abaixar la guàrdia malgrat que el Departament d'Educació ha cedit molt en les seves intencions inicials de suprimir el primer curs de tots els instituts –en part gràcies a les pressions dels alcaldes del PSC, segons algunes fonts– i la concentració d'ahir no va tenir gaire concurrència. Només 300 persones, a tot estirar, van assistir a la concentració convocada a la plaça Sant Jaume de Barcelona contra la decisió del departament de reduir el batxillerat nocturn. La protesta va coincidir amb la vaga que afectava uns 350 professors i 4.900 estudiants.

CARTA DE L'IES MARAGALL

Per avui està convocada una assemblea de professors en què segurament es decidiran més mobilitzacions, i paral·lelament els sindicats jugaran també la carta dels partits polítics. Per dimarts que ve s'han previstes reunions amb el diputat del PSC Daniel Font i un representant de CiU, i per dimecres s'espera una trobada amb ICV, un altre dels socis del tripartit. En l'agenda dels sindicats per intentar mantenir la mateixa oferta de batxillerat nocturn d'ara, hi ha també una trobada amb Carme Garcia, de la Diputació de Barcelona. D'altra banda, l'IES Maragall de Barcelona va enviar ahir una carta al conseller Ernest Maragall, en què li demana una rectificació i li recorda que en aquest institut s'imparteix batxillerat artístic en règim de nocturn gràcies a la lluita d'un grup d'alumnes. Els professors no descarten fer una tancada

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2856148
Els IES d'Amposta i el Vendrell rebutgen l'eliminació del batxillerat nocturn

A l'IES Ramon Berenguer IV han presentat 800 signatures a Educació en contra d'aquesta decisió

M. LACÀRCEL M. CARTAÑÀ. Tarragona

Jornada de vaga ahir per reclamar que el Departament d'Educació rectifiqui la decisió d'eliminar el batxillerat nocturn presencial en alguns instituts de cara al proper curs escolar. A les comarques de Tarragona la vaga va ser seguida principalment a l'IES Baix Penedès del Vendrell i al Ramon Berenguer d'Amposta, els dos dels cinc instituts de la demarcació o­n la formació es deixarà d'impartir a primer des del curs vinent. A l'IES Salvador Vila-seca de Reus i al Martí Franquès de Tarragona no es van suspendre les classes. Estudiants i professors es van manifestar ahir a Barcelona en contra de l'eliminació del batxillerat nocturn.

«Injusta.» Així defineixen des d'Amposta la decisió del Departament d'Educació d'eliminar el batxillerat nocturn a l'IES Ramon Berenguer IV. Per això tant l'IES com l'Ajuntament han començat a fer accions per fer canviar de parer el departament. Maria Isabel Ferré, que és regidora d'Ensenyament, explica que el mateix alcalde de la ciutat ha demanat una reunió amb el conseller d'Educació, Ernest Maragall, perquè li expliqui quina ha estat la motivació del departament per treure aquesta formació de l'institut. Al centre, que ahir va viure una jornada parcial de vaga, fa 30 anys que s'hi imparteix el batxillerat nocturn i aquest curs té matriculats 50 alumnes de primer i segon. «El màxim és de 60, per tant no ens poden dir que el deixem de fer per manca d'alumnes», explica Ferré. A més, s'han enviat 800 signatures a la conselleria en què es rebutja l'eliminació del batxillerat. El centre considera que situar l'institut com a centre de referència de l'Institut Obert de Catalunya no és una compensació vàlida, ja que es creu que els alumnes no triaran aquest mètode per estudiar. Aquest IES ha continuat fent preinscripcions per demostrar al departament que tenen demandes per continuar impartint aquests estudis.

A l'IES Baix Penedès del Vendrell, o­n també se suprimeix el batxillerat nocturn, els alumnes de tercer i quart d'ESO, i tots els estudiants de batxillerat, van fer vaga. En canvi, l'àrea del professorat va secundar-la de manera menys uniforme. En aquest institut enguany ja no matriculen alumnes per a primer de nocturn, i només ho poden fer per a segon. El centre, tot i que encara no ha pres cap posició oficial, no és partidari que desaparegui aquest horari del seu institut. «Cada vegada que perdem un grup, ja no el tornem a recuperar, i això significa perdre recursos educatius», comentava el director de l'IES Baix Penedès, Lluís Isern, que afegia que sospiten que el fet de tenir només 40 alumnes en el conjunt del batxillerat nocturn ha estat el detonant perquè la conselleria decidís tancar aquesta línia. «Hi ha poca matriculació, i és molt car per al departament», apunta. El centre es convertirà en una de les seus de l'IOC, o­n els alumnes podran assistir a una aula de consulta amb ordinadors i tenir un professor que els assessori, tot i que no serà el seu tutor.

Ahir uns 300 estudiants i professors es van manifestar a Barcelona en protesta per la supressió del batxillerat nocturn. Els sindicats contraris a la retallada del batxillerat nocturn –USTEC, ASPEPC-SPS i CGT– tenen previst reunir-se amb les formacions polítiques amb representació al Parlament. La ronda de contactes començarà avui amb Ciutadans i s'ampliarà la setmana que ve amb CiU, previsiblement ERC i també amb el diputat del PSC Daniel Font. Els sindicats exigeixen mantenir la totalitat del batxillerat nocturn.

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2856592
Alguns IES repten Educació i obren la matrícula de batxillerat nocturn

Cinc-cents professors estan cridats avui a la vaga per protestar contra la retallada

EL PUNT. Barcelona

Els vint instituts públics que s'han quedat sense batxillerat nocturn van obrir ahir les preinscripcions pel pròxim curs amb total normalitat, i van obviar així l'ordre del Departament d'Educació de no oferir el primer any d'aquests estudis, segons van assegurar els sindicats USTEC-STEs, Aspepc i CGT, que per avui han convocat una vaga de tot l'ensenyament nocturn. Uns cinc-cents professors estan cridats a la vaga per protestar contra la supressió de les classes de nit a la meitat dels centres o­n s'imparteixen.

El portaveu de la Coordinadora d'IES amb Batxillerat Nocturn, Jordi Canyameres, va assegurar ahir que gairebé tots els centres afectats –una vintena en total– estan decidits a pressionar Educació perquè canviï la seva política respecte a aquesta modalitat d'estudis, ja que creuen que es perjudica els alumnes amb més necessitats. Precisament a tots els alumnes que assisteixen des d'ahir als instituts o­n s'ha suprimit el primer curs se'ls informa de la situació i se'ls apunta en una llista.

Tot i que en un primer moment Educació pretenia eliminar tota l'oferta de primer de batxillerat nocturn, finalment ha decidit suprimir el primer curs en 26 dels 46 centres o­n aquest any s'ofereix.

MONTILLA I EL NOCTURN

Uns cinc-cents professors de batxillerat nocturn estan cridats avui a la vaga en protesta per la reducció d'aquesta oferta educativa en el sistema públic. El conjunt dels docents està convocat a assistir a les set de la tarda a una concentració a la plaça de Sant Jaume, a Barcelona. Els tres sindicats contraris a la retallada van dir ahir que el mateix president de la Generalitat, José Montilla, va ser un estudiant de batxillerat nocturn en un institut de Cornellà.

436 ALUMNES AFECTATS

La decisió del Departament d'Educació afecta un total de 436 alumnes, segons les dades oficials de matriculació d'aquest curs. La ràtio mitjana dels grups suprimits és de 19,82 alumnes, molt lluny dels 45 que estableix el departament. L'anàlisi de les dades ofereix uns quants exemples sorprenents. És el cas de l'IES Joaquim Rubió i Ors de Sant Boi de Llobregat, que aquest any només ha tingut set alumnes matriculats a primer curs.

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2854617