Las organizaciones internacionales de derechos humanos ponen el foco sobre el juicio contra el 1-O

Publicidad

Les principals ONG internacionals de drets humans, com ara Amnistia Internacional, Human Rights Watch i l’Organització Mundial Contra la Tortura, comencen a posar el focus sobre el judici contra l’1-O. El Tribunal Suprem espanyol serà sota la lupa de l’equip d’observadors internacionals que s’ha creat per a seguir atentament com es desenvolupa el judici, organitzats en la plataforma Internacional Trial Watch.

L’objectiu principal és constatar les vulneracions de drets fonamentals que hi hagi durant el judici, moltes de les quals ja s’han esmentat en els escrits de defensa dels advocats. La independència i la imparcialitat del tribunal serà una de les qüestions a tenir en compte, i s’elaboraran informes per a difondre les irregularitats que hi hagi. La presència dels observadors, alguns dels quals seran de l’estat espanyol, també garantirà més fortalesa de la futura demanda al Tribunal d’Estrasburg.

Amnistia denuncia la ‘passivitat’ de la fiscalia espanyola a l’hora d’investigar les agressions de la policia espanyola i la Guàrdia Civil durant l’1-O. És més, l’ONG va criticar que la fiscalia posava entrebancs a les investigacions que sí que havien obert alguns jutjats catalans.

Per la seva banda, Human Rights Watch, en l’informe anual, fet públic ahir, denuncia la impunitat de la policia espanyola i destaca la causa judicial contra l’1-O. El director general de l’ONG, Kenneth Roth, va declarar: ‘Hem constatat l’ús de la força excessiva per part de la policia i, per això, en aquest informe hem destacat que no hi ha hagut cap resposta judicial sobre aquesta qüestió.’ De fet, han criticat la manca de col·laboració de l’estat espanyol.

Judici televisat

El fet que el judici sigui televisat, si res no canvia a última hora, també ajudarà a difondre els arguments dels encausats arreu de l’estat espanyol. És probable que els partits i entitats independentistes subtitulin les intervencions en anglès per tal de difondre el judici a tot Europa. Els set magistrats que formen part del tribunal se sabran observats per milers d’ulls que avaluaran tant la seva actitud amb les defenses i els acusats –i també amb la fiscalia, l’advocacia de l’estat i l’acusació dels ultres de Vox– com per la manera com procedeix el judici.

Això també serà una oportunitat perquè els presos polítics expliquin els seus arguments davant un gran públic. De fet, aquest és un dels punts positius que més destaquen en les cartes, piulets i intervencions per mitjà de tercers a mesura que s’acosta el començament del judici.

https://www.vilaweb.cat/noticies/ong-drets-humans-judici-1-o/

También podría gustarte

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More