La història feta des de baix

El pasat dimarts 26 de febrer de 2008, a les 19 hores, es va presentà al Casal Pere Quart de Sabadell el llibre de l’historiador Juan Carlos Santervás. Va fer la presentació Joan Tafalla, de l’Associació Sabadell per la República.

Breu presentació del llibre:

La Història (amb majúscula) està feta de petites històries, que sustenten, exemplifiquen i representen les grans línies i els esdeveniments globals. L’historiador Juan Carlos Santervás ha estudiat minuciosament l’estructura social i els esdeveniments que van tenir lloc en el petit poble extremeny de Valverde de Llerena entre 1931 i 1947. La història política espanyola del complex període ve així il·luminada pel succeït en un poble de 2.600 habitants. El llibre de Santervás entronca amb la fecunda escola historiogràfica del britànic E. P. Thompson, una "història dels de baix feta des de baix".

Com en moltíssims altres pobles d’Espanya, l’eix central d’aquesta història està constituït pel repartiment (o no repartiment) de la terra. En línia amb les més recents investigacions, Santervás ens mostra que el principal enfrontament no serà entre grans terratinents i jornalers, que és la interpretació tradicional del conflicte, sinó entre jornalers i petits propietaris, que es van convertir en l’avantguarda política i social del feixisme durant la Guerra Civil i el primer franquisme.

NOTICIAS ANTICAPITALISTAS