La secció cinquena de l’Audiència de Barcelona ha criticat amb duresa l’actuació de la Guàrdia Civil durant l’1-O a Sant Joan de Vilatorrada. En una interlocutòria, l’Audiència assegura que els agents van ‘incórrer en excessos’ i van ‘colpejar a ciutadans sense finalitat aparent’ fet que va posar en risc la imatge de les institucions. A més, el magistrat considera que la Guàrdia Civil hauria d’haver permès la votació perquè ‘el resultat de la mateixa no hauria tingut conseqüències jurídiques preteses pels organitzadors […] Això era sabut per la força actuant.’

Vegeu ací la interlocutòria, que conté un vot particular:

El tribunal s’ha pronunciat arran d’un recurs que han presentat víctimes de la violència policíaca contra l’arxivament que va dictar el jutjat d’instrucció de Manresa. L’Audiència insta ara el jutjat a obrir diligències per identificar els agents involucrats en les càrregues a l’IES Quercus de Sant Joan de Vilatorrada, ja que no portaven el número corresponent. L’actuació va deixar catorze persones ferides.

L’Audiència reconeix que la identificació dels agents agressors ‘pot ser difícil’, però recorda que els comandaments de l’operatiu i els seus superior jeràrquics ‘sí que poden ser identificats.’ Pel que fa als agents, el tribunal considera que poden ser identificats visualitzant enregistraments de les càrregues o a través de declaracions de guàrdies civils que eren a l’IES Quercus i van veure a companys excedint-se.