Kaosenlared respon la carta enviada al nostre col·lectiu pel responsable de l’ensenyament privat de CCOO

[Traducción al castellano]

Resposta de Kaosenlared a la carta que ens ha dirigit el Coordinador d’Ensenyament Reglat Privat de CCOO

Havent rebut la teva carta criticant el contingut de l’article signat per la nostra companya Núria Rodríguez, en nom del col·lectiu Kaosenlared, volem aclarir-te:

1. La nostra posició en relació a l’ensenyament a Catalunya és inequívoca: defensem l’ensenyament com un dret universal i accessible a tothom en igualtat de condicions. I això únicament és possible a través de la xarxa pública. Ens oposem, per tant, a què amb diners públics es financiï l’ensenyament privat.

2. Dissortadament CCOO, igual que UGT, no defensa aquesta posició. Abans CCOO defensava l’escola pública, única, laica i gratuïta. Ara, però, aposteu perquè formi part d’això que dieu “Servei Públic Educatiu”, un eufemisme amb el qual intenteu situar en peu d’igualtat la xarxa privada i la pública. Per nosaltres aquesta perversió del llenguatge –definir com a públic allò que és privat— és acceptar plenament la concepció neoliberal mitjançant la qual els drets socials essencials –ensenyament, sanitat, transport…— poden ser prestats per empreses privades. És aquesta lògica privatitzadora la que no acceptem i la que critiquem en la posició que vàreu defensar públicament en la manifestació del 19 passat, quan la columna de treballadors de la privada de CCOO va aparèixer defensant l’homologació de condicions laborals amb els docents de la pública amb l’argument que “Som servei públic educatiu”. És aquesta lògica privatitzadora la que us va portar a CCOO a signar el Pacte Nacional per l’Educació, mitjançant el qual s’ampliava el finançament públic a l’ensenyament privat. És aquesta lògica privatitzadora la que està darrere dels plantejaments privatizadors de la LEC del conseller Maragall i el Tripartit, una llei o­n s’utilitza la definició de “Servei Públic Educatiu” per referir-se a tots els centres d’ensenyament, públics o privats.

3. Naturalment que defensem “unes condicions dignes per a tots els treballadors, també els de l’escola privada”. És clar que trobem injust que no s’apliqui el principi “a igual treball, igual salari” i mateixes condicions laborals (principi que per cert CCOO no defensa a moltes empreses –dobles escales salarials…– ni tan sols a l’ensenyament públic, o­n va signar el sistema de retribució variable per estadis). Tant és així que volem que aquests treballadors deixin de ser-ho de l’ensenyament privat i s’integrin a la Xarxa Pública. Això és perfectament possible: fa alguns anys el col·lectiu d’escoles del CEPEPC va integrar-se a la xarxa pública i els seus treballadors van passar a ser empleats públics. El que rebutgem és que, amb l’argument que els treballadors de la privada tinguin les mateixes condicions que els de la pública, augmentin les subvencions públiques que rep l’ensenyament privat. És a dir, nosaltres donem i donarem suport a totes les reivindicacions i mobilitzacions que el col·lectiu de treballadors i treballadors de l’ensenyament privat facin per defensar i millorar les seves condicions de treball (horari, salari…) però –a diferència de vosaltres— ens oposem a que la satisfacció d’aquestes legítimes reivindicacions es faci a costa de l’increment dels diners públics que van a parar a aquestes empreses i exigim que aquestes centres privats passin a formar part de la Xarxa Pública. És aquesta la doble moral vostra que rebutgem.

Col·lectiu KaosenlaredCarta que ens ha dirigit Joan Puntí Recasens, Coordinador d’Ensenyament Reglat Privatde CCOO

Benvolguts companys,

Acabo de llegir el vostre correu en el qual acuseu el meu sindicat de doble moral pel fet d’haver convocat també els treballadors i treballadores de les escoles privades i concertades de Catalunya a la vaga del dia 19 de març. La nostra intenció, com a delegats i delegades de CCOO a les escoles privades i concertades era, entre d’altres coses,&nbsp donar suport als nostres companys de pública contra la política educativa del Departament i per demanar la dimissió del Conseller Maragall.

Desconec si sou conscients de les dificultats que implica la tasca de ser representant sindical en una empresa privada, però si ho sou, segurament comprendreu que quan decidim sortir al carrer per compartir espais amb els companys i companyes de l’ensenyament públic, ni les patronals ni determinats sindicats no ens ho posen gens fàcil. Em podeu ben creure que per a nosaltres hauria estat molt més fàcil convocar una protesta un altre dia. Sentir com es confon sistemàticament els ajuts a centres d’elit -uns ajuts que els mateixos treballadors rebutgem- amb el gruix de les nostres escoles, no és gens agradable.

Parleu de doble moral. Us agraïria que em concretéssiu una mica més en què consisteix aquesta doble moral. Per a mi doble moral és portar a les sigles d’una organització la paraula "sindicat" i "treballador", "educació" i "Catalunya", per exemple, i denigrar sistemàticament la feina que fem als centres els "treballadors" i&nbsp "educadors"&nbsp de "Catalunya" que treballem a la privada i privada concertada. Al final del vostre correu-e parleu de "luchar junto a todos los trabajadores". Entenc que per a vosaltres&nbsp això exclou els prop de 40.000 treballadors i treballadores de l’escola privada i concertada.

També per als nostres companys i companyes de l’ensenyament públic resultaria força més fàcil sumar-se a la demagògia d’aquells sindicats (USTEC, CGT, ASPEC) que obliden sistemàticament que els mestres i professors de l’escola privada també som treballadors. Més enllà de discursos grandiloqüents, un sindicalista coherent hauria de poder respondre a la pregunta: què hem de fer dels treballadors i treballadores de les escoles privades? Sumar-los al prop de mig milió d’aturats que ja tenim al país? Si no podeu donar una resposta coherent a aquesta pregunta, que vagi més enllà de quimeres ideològiques, el que esteu fent amb comentaris com el del peu de foto "CCOO defendiendo más dinero para la concertada" és pura i lamentable demagògia. Els treballadors a la concertada fem un 25% més de jornada i disposem d’un 50% menys d’hores no lectives a secundària. Ho trobeu just? Coherent? No mereixem que els sindicats ens defensin també a nosaltres?

Puc entendre perfectament que tingueu un model educatiu basat en una única xarxa pública. Ho respecto. CCOO va apostar en el seu moment per un Servei Públic Educatiu, amb una concertada amb igualtat de drets i deures. Ahir vam voler assumir el nostre deure de defensar una educació de qualitat per al nostre país, amb un ensenyament públic que en sigui el pal de paller i amb tots els recursos necessaris. No puc entendre, en canvi, que no sigueu capaços de matisar les vostres apreciacions i defensar unes condicions dignes per a tots els treballadors, també els de l’escola privada.

Atentament,

Joan Puntí Recasens

Coordinador d’Ensenyament Reglat Privat CCOO


Article de la nostra companya Núria Rodríguez, objecte de la polèmica:

El joc brut de CCOO&nbsp i la doble moral "sindicalista"

A l’arribada&nbsp al carrer&nbsp Via Laietana un grup de manifestants amb banderes de Comissions Obreres rebia a la manifestació que havia sortit de Plaça Universitat amb pancartes de recolzament a la escola concertada: Concertada Si, Subcontractada No. Finalment aquests manifestants s’han sumat a la gran manifestació a favor de l’educació pública i de qualitat.

Podem veure, una vegada mes, com el sindicat CCOO segueix el joc al poder amb una doble moral. Per una part, essent un sindicat minoritari dins l’educació, visualment amb les seves banderes pagades pels mateixos treballadors mostraven un superioritat, per altra banda recolzen la lògica privada dins de la educació donant suport a l’escola concertada, la qual es la base de la LEC: normes privades per a l’escola subvencionada i pública.

Actualment, amb la crisi hem pogut veure com aquest sindicat, entre d’altres, s’ha venut a la patronal i al poder polític i econòmic, però a mes en aquest cas ha jugat un paper distorsionador a favor de l’ensenyament privat i concertat vinculat estretament amb la lògica de la LEC.

Col·laboració: Núria Rodríguez

Tota la informació, crònica i reportatge fotogràfic a:

http://www.kaosenlared.net/noticia/desenes-milers-manifestants-marxen-barcelona-contra-lec-i-politica-edu

NOTICIAS ANTICAPITALISTAS