Jornades ‘El 1968 a CATALUNYA: mèrits i insuficiències’ (dissabtes 17 i 24 de gener)

Coincidint amb els quaranta anys del maig francès, al llarg del 2008 han proliferat els actes commemoratius a l’entorn del 1968 i els seus llegats. Sobre la majoria d’aquestes relectures ha planat l’opinió dels qui, havent participat d’alguna manera —ja sigui directament o indirecta— de l’esperit de l’època, han renegat de la voluntat radicalment emancipadora que hi havia darrere de les mobilitzacions que van recórrer el món a finals dels anys seixanta. 1968, sosté avui Cohn-Bendit, no va ser una revolució, sinó una mera rebel•lió moral.

Tanmateix, per poc que abandonem el discurs i tornem als fets, el caràcter eminentment alliberador de les propostes de 1968 emergeix amb una claredat incontestable. Precisament aquest va ser un dels mèrits del maig-juny francès: la proliferació i, més important encara, la posta en pràctica d’alternatives concretes al sistema establert.

Prenent com a excusa el 40è aniversari dels fets del rectorat de la Universitat de Barcelona (el 17 de gener de 1969), des de Praxis – Associació de Joves Investigadors en Història i Ciències Socials, en col•laboració amb la FUNDACIÓ PERE ARDIACA, proposem centrar la mirada sobre la recepció de la radicalització de finals dels anys seixanta a Catalunya. I proposem debatre’n obertament —donant una especial rellevància a les veus de joves historiadors— des de la història i, també, des de la política, per valorar-ne tant els mèrits com les insuficiències.


Donen suport: Museu d’Història de Catalunya, Centre d’Estudis Sobre les Èpoques Franquista i Democràtica, Ateneu Enciclopèdic Popular, Associació Catalana d’Investigacions Marxistes, Fundació L’Alternativa, Fundació Nous Horitzons, Fundació Salvador Seguí, SinPermiso.

Inscripció prèvia gratuïta:
fpereardiaca (at) fpereardiaca.org / 93 511 44 58

NOTICIAS ANTICAPITALISTAS