Jornades: Economia i política, les dues cares de la crisi. Per una democràcia radical

Dimecres 27 de novembre, dimarts 3 de desembre i dimecres 11 de desembre

La profunda crisi econòmica dels darrers anys ha vingut acompanyada, tant a Catalunya com a Espanya, d’una greu pertorbació política: esgotament de la representació de les institucions de l’Estat i els partits polítics dominats, corrupció… una crisi de legitimitat potser irrecuperable. A Catalunya s’ha d’afegir la sentència del Tribunal Constitucional de l’any 2010, que va rematar una interpretació molt restrictiva del dret a l’autonomia; de manera que la crisi ha suposat aquí l’exigència generalitzada del dret a decidir. Uns per tal d’aconseguir la independència de Catalunya, altres per a la construcció d’un Estat federal o amb dimensions confederals.

A més a més les polítiques públiques – incloses les de la Unió Europea – davant l’enorme crisi econòmica han anat adreçades a donar satisfacció als interessos dels grans poders econòmics, en detriment de les polítiques socials, comportant un atur massiu, pèrdua de drets socials, desigualtats multiplicades i un deteriorament de la democràcia.

Aquesta combinació de fets ha accentuat que el règim polític actual, configurat inicialment en els anys de la transició, sembli avui ben esgotat, incapaç d’oferir un futur esperançador a la ciutadania. Tot plegat ha originat també que múltiples veus comencin a parlar d’una segona transició política que doni pas a un nou procés constituent a Espanya i aculli de veritat les diverses demandes d’autogovern dels seus pobles.

1ª Taula. Crisi econòmica i alternatives:

Les polítiques d’austeritat que s’estan aplicant han accentuat la crisi. Però, ¿podem trobar mesures que permetin redreçar la situació i crear ocupació?

- Dia i hora: dimecres 27 de novembre a les 19h
- Lloc: Sala d’Actes de CC.OO (Via Laietana, 16. Barcelona)

Ponents:
- Albert Recio: professor del Departament Economia Aplicada de la UAB.
- Juan Tugores: catedràtic de Teoria Econòmica de la UB.
Moderador: Agustí Colom, professor de Teoria Econòmica de la UB.

2ª Taula; Crisi del règim polític i reforma de l’Estat:

Formular les bases per unes noves relacions polítiques institucionals de l’Estat i possibilitats d’una reforma constitucional que doni cabuda a les demandes d’un Estat federal o amb elements confederals.

- Dia i hora: dimarts 3 de desembre a les 18:30
- Lloc: Sala d’Actes de CC.OO (Via Laietana, 16 Barcelona)

Ponents:
- Miquel Caminal: catedràtic de Ciència Política de la Universitat de Barcelona.
- Gerardo Pisarello: professor titular de Dret Constitucional en la UB i vicepresident de l’Observatori de Drets Econòmics, Socials i Culturals (DESC).
Moderador: Jaume Saura, professor de Dret Internacional Públic de la UB i president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya.

3ª Taula: Per una sortida democràtica de la crisi:

Les possibilitats de posta en marxa de polítiques amb suficient radicalitat democràtica capaces de superar la paràlisi actual.

- Dia i hora: dimecres 11 de desembre a les 18:30
- Lloc: Sala d’Actes de CC.OO (Via Laietana, 16 Barcelona)

Ponents:
- Josep Fontana: historiador i professor emèrit de la Universitat Pompeu Fabra.
- Joan Subirats: catedràtic de Ciència Política de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Moderador: Joaquim Sempere, professor emèrit de Sociologia de la UB.

Entitats convocants:
ATTAC, ATTAC Acordem, Centre de Treball i Documentació (CTD), Comissions Obreres de Catalunya (CCOO), Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), Front Cívic de Catalunya, Institut de Drets Humans de Catalunya, Observatori de Drets Econòmics Socials i Culturals (DESC) i Revista Mientras Tanto.

NOTICIAS ANTICAPITALISTAS