Ensenyament: Maragall manté el document de bases i uns quants sindicats preparen més vagues

Maragall manté el document de bases i uns quants sindicats preparen més vagues

CCOO diu que la vaga ha demostrat que cal recuperar el consens del pacte, i Aspepc-SPS l’acusa de «deslleialtat»

MARCEL BARRERA. Barcelona

Hi haurà més vagues a les escoles públiques, encara que podrien ser en diferents dies i per zones educatives. Els sindicats de mestres treballen amb aquest escenari després que les últimes hores el Departament d’Educació s’ha mostrat ferm a mantenir la vigència del document de bases de la llei d’educació de Catalunya (LEC) fins que se’n conegui l’articulat. El conseller Maragall vol que l’avantprojecte entri al Parlament el juny, i que la reforma s’aprovi durant aquest any 2008. Dimecres hi haurà una important reunió dels cinc sindicats convocants de la vaga –Ustec-STEs, CCOO, Aspepc-SPS, FETE-UGT i CGT– per decidir si calen noves protestes i aclarir el posicionament de CCOO i UGT, que han demanat una reunió al marge de la resta.

+ L’educació és una mena de trencaclosques, com mostra la imatge. Lola Abelló, de l’associació de pares Fapac; Ricard Aymerich, dels Moviments de Renovació Pedagògica, i Joan Coscubiela, de CCOO, en una foto del març del 2006. Tots volen recuperar el consens. A baix, el conseller Maragall. Foto: EFE J. RAMOS

La unitat sindical contra la reforma educativa corre perill, i els seus líders hauran de parlar molt entre ells després de la carta que 13 entitats van enviar a Maragall. Dimecres hi ha una reunió decisiva. Per Xavier Massó, del sindicat Aspepc-SPC, el fet que CCOO i FETE-UGT firmessin aquesta carta és una maniobra «barroera» que demostra la «deslleialtat» d’aquestes dues organitzacions. «Hi ha una fissura important; ens esperàvem una cosa així però no tan de pressa; nosaltres no abandonarem el professorat.» No es va expressar d’una manera tan contundent Rosa Cañadell, de la Ustec, per qui els sindicats que van signar el pacte «tenen tot el dret» a demanar una reunió de la comissió de seguiment i creu que hi pot haver «marcs diferents». Cañadell va dir que «no descarta més vagues», però les va condicionar a la valoració que dimecres es facin de les declaracions del conseller. Els sindicats, el dia de la vaga, van posar un termini d’una setmana al conseller perquè retirés el document de bases de la LEC.

CCOO VOL NEGOCIAR

Dolors Llobet, de CCOO, ahir va deixar clar que els signants de la carta volen recuperar el consens assolit fa dos anys i trencat amb la presentació del document de bases, i que com diu la missiva volen parlar a partir del que diu el pacte i no del document del departament.

Llobet va afirmar: «La lliçó que ens ha deixat la vaga és que cal recuperar el consens i que ens hem de prendre el temps necessari per restablir el diàleg.» Un consens en què, per cert, no hi ha tres de les organitzacions sindicals –Ustec-STEs, Aspepc-SPS i CGT– que van convocar la vaga i que dimecres podrien anunciar més vagues a les escoles i instituts públics. Enmig d’aquesta diversitat d’escenaris i estratègies –mentre que CCOO aposta pel diàleg, Aspepc-SPC es decanta per continuar les vagues– l’educació és ara un tauler d’escacs, i cada moviment condiciona el següent. Tot i que de la carta es pugui interpretar que hi ha dues línies d’actuació i que la unitat sindical està en qüestió, Josep Maria Álvarez, secretari general d’UGT, va dir el mateix dia 14 de febrer que la Ustec-STEs no es pot quedar al marge i ha d’estar «inclosa en les noves negociacions». El Departament d’Educació està obert a dialogar que, d’altra banda, no s’ha trencat mai del tot, ja que des de la presentació del document de bases s’han fet 5 reunions de la mesa sectorial i dues del comitè intercentres. D’altra banda, a algunes entitats els preocupa la interferència que pugui tenir el procés electoral del 9 de març. En una tanda de trucades que el conseller Maragall va fer a diverses entitats el dia de la vaga, alguna organització li va demanar que no condicionés la possible convocatòria del pacte a les eleccions.


&nbsp
Tretze entitats educatives demanen a Maragall una reunió urgent del pacte

Els sindicats CCOO i FETE-UGT firmen, l’endemà de la vaga, una carta que USTEC no avala

MARCEL BARRERA. Barcelona

Tretze de les vint-i-una entitats que el 2006 van firmar el Pacte Nacional per a l’Educació (PNE) van enviar ahir al conseller d’Educació, Ernest Maragall, una carta en què l’insten a què «en un termini raonable d’uns 10 dies» convoqui la comissió de seguiment del pacte –que no es reuneix des de fa quatre mesos i mig– amb l’objectiu de «clarificar la participació dels signants en el procés d’elaboració de l’avantprojecte de llei». Les entitats que han enviat la carta, entre les quals hi ha CCOO i FETE-UGT –dos dels cinc convocants de la vaga del 14 de febrer– pretenen recuperar el consens que va sorgir del PNE i que s’ha estroncat amb la presentació del document de bases de la LEC. «El punt de partida de la futura llei –diu la carta– ha de ser el pacte.»

+ Reunió de la comissió de seguiment del pacte, el dia 20 de febrer del 2007. Foto: JUANMA RAMOS

Les entitats que van firmar el Pacte Nacional per a l’Educació no volen llançar per la borda els llargs mesos de negociacions que van portar a firmar, el 30 de març del 2006, un acord amb el govern de la Generalitat, i per això ahir –passada la jornada de vaga que va deixar moltes aules buides a les escoles públiques– van enviar una carta al conseller Ernest Maragall en què li demanen una reunió del PNE per «aclarir i concretar el paper de la comissió en tot el procés previ o paral·lel a l’elaboració de la llei. Entre els signants d’aquesta carta hi ha CCOO i FETE-UGT, dos dels cinc sindicats convocants de la vaga contra el document de bases.

EMBOLIC SINDICAL

La posició d’aquests dos sindicats en relació amb la necessitat de convocar el pacte, xoca frontalment amb la del sindicat USTEC-STEs, que el mateix dia de la vaga, i a través d’un comunicat, va dir que «el pacte havia fracassat i quedava desautoritzat com a marc de negociació». En tot cas, aquesta carta pot alimentar la hipòtesi amb què treballava el Departament d’Educació abans de la vaga. Els càlculs d’Educació comportaven i comporten perquè després de la protesta, tant CCOO com FETE-UGT, deixessin les posicions de força i s’asseguessin a negociar. La carta va en aquesta línia, tot i que demana començar a parlar sobre la base de l’acord i no a partir del document que ha trencat el consens.

De fet, el mateix conseller va posar en dubte, pocs dies abans de la protesta, que CCOO estigués en contra del document de bases, i va donar per fet un procés de «diàleg fluïd» amb CCOO, alhora que va dir que creia que la reforma no tindria mai l’aval de tots els sindicats, en referència, sobretot, a USTEC. La carta que es va enviar al conseller està firmada per tretze entitats, entre les quals hi ha les federacions de pares Fapac i Fapaes i els Moviments de Renovació Pedagògica (MRP).

Les patronals de l’escola concertada no van firmar la carta, ja que van considerar que la convocatòria de la reunió havia de ser per iniciativa del conseller i no a instàncies de les entitats.

«En qualsevol moment»

El conseller d’Educació, Ernest Maragall, va dir la setmana passada en una entrevista concedida al diari El Punt que «en qualsevol moment» convocarà la comissió de seguiment del Pacte Nacional per a l’Educació, però que en qualsevol cas el diàleg respecte a la futura llei catalana d’educació s’ha de fer, sobretot, en el marc del Consell Escolar de Catalunya. El conseller va dir que en aquest òrgan és o­n hi ha representada tota la comunitat educativa. A ningú se li escapa, però, que és en aquest marc o­n els projectes del departament es poden sentir més còmodes, ja que l’administració educativa hi té majoria. Per a les pròximes setmanes, està previst que el Consell Escolar, que es tracta d’un òrgan consultiu, elabori un dictament sobre el polèmic document de bases que ha portat a la vaga.


La USTEC manté les protestes

CCOO i UGT, convocants de la vaga del professorat, demanen ara dialogar amb Maragall

Envien una carta al conseller instant-lo a negociar tot i que no s’han retirat les bases de la llei d’educació | La USTEC manté les protestes

M.R. / C.B.

Menys de vint-i-quatre hores després de la vaga de mestres i professors en protesta per les bases de la llei d’educació, CCOO i UGT, dos dels cinc sindicats convocants de la protesta, van demanar ahir al conseller Ernest Maragall iniciar un procés de diàleg per elaborar la futura llei "en el marc del consens aconseguit en el Pacte Nacional per l’Educació".

La petició es va fer arribar a través d’una carta, firmada per dotze de les entitats firmants del pacte educatiu entre les quals figuren els dos sindicats i les seves respectives federacions d’ensenyament, a més de les associacions de pares i els moviments de renovació pedagògica i les entitats municipalistes.

En la missiva, s’afirma que "ara com ara, ja es donen les circumstàncies que fan possible que recuperem el consens assolit en el marc del pacte" i es demana al conseller que "en un termini raonable d’uns deu dies" convoqui la reunió de la comissió de seguiment de l’acord per "concretar el procés de debat i tramitació" de la llei.

No feia ni un dia que CCOO i UGT asseguraven que no s’asseurien a negociar si el document de bases proposat pel govern no es retirava. Ahir, quan van enviar la seva oferta de diàleg, Maragall havia reiterat la seva intenció de mantenir el document.

Cal recordar que els dos sindicats, al contrari d’USTEC-STEs, sí que van firmar el Pacte per l’Educació ara fa dos anys. Un dia abans de formalitzar oficialment la convocatòria de vaga, CCOO i UGT havien rebutjat reunir-se amb Educació en el marc de la comissió de seguiment del Pacte.

La portaveu d’USTEC-STEs, Rosa Cañadell, va insistir ahir -abans de conèixer aquest oferiment al diàleg per part dels altres dos sindicats- en la convocatòria de noves mobilitzacions si el conseller no retira les bases de la llei. Cañadell també va denunciar, en declaracions a TV3, una "manipulació intencionada per desprestigiar l’escola pública" per, va dir, "després poder-se-la carregar". La portaveu del sindicat majoritari al sector públic va admetre que no podia "jurar" les dades de seguiment de la vaga difoses pels sindicats, que situaven la participació entorn del 80%, en no disposar "ni del desplegament ni dels mitjans" del departament.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 32. Dissabte, 16 de febrer del 2008

NOTICIAS ANTICAPITALISTAS