Endavant (OSAN) condemna l’actuació dels Mossos a la UAB

La càrrega i desallotjament violent dels Mossos d'Esquadra a un grup d'estudiants que ahir es van tancar a la Universitat Autònoma de Barcelona per protestar contra l'aplicació del pla Bolonya ha estat una agressió de la policia contra les protestes estudiantils, que se suma a les que hi ha hagut els darrers mesos en altres universitats catalanes, però que fins i tot encara les agreuja més. Endavant (OSAN) condemna aquesta actitud repressiva i es mostra molt preocupada pel clima que s'està instal·lant a les universitats dels Països Catalans de repressió de les veus contràries al procés de privatització de l'ensenyament superior. Endavant (OSAN) dóna suport a les protestes estudiantils contra el Pla Bolonya, ja que suposa un procés de privatització de la universitat pública, i en concret a les reivindicacions de les persones que ahir dimarts dia 4 de març es van tancar a la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB. A més, considera legítim que els estudiants tinguin llibertat per expressar les seves propostes i crítiques, i que facin servir diversos mitjans per donar ressò a les seves reivindicacions.

Denunciem l'actitud del rector de la UAB de demanar l'entrada dels Mossos d'Esquadra a la UAB. És una mesura que mostra la seva incapacitat i manca absoluta de voluntat de diàleg amb els estudiants. És especialment condemnable aquesta actitud del rector perquè mostra que està d'esquena a l'estudiantat i que només pot recórrer a la violència per silenciar les protestes. Des que José María Aznar va visitar la UAB mentre era president del Govern espanyol el 1999 que no entrava la policia al campus de Bellaterra. Aleshores, tant el PSC, com ICV i ERC van condemnar l'actuació policial i van dir que recordava les càrregues durant la dictadura franquista. Avui, tots tres partits estan al govern de la Generalitat que comanda els Mossos que ahir van agredir els estudiants, i en concret Joan Saura n'és el responsable polític. En aquella ocasió, però, el rector de la UAB també es va oposar a l'agressió policial. El fet que ara hagi estat el mateix rector qui l'hagi demanada és especialment preocupant, perquè a més pot obrir la porta a situacions similars d'ara en endavant i és una amenaça sobre les futures mobilitzacions estudiantils.

Ens semblen especialment ridícules i fora de lloc les declaracions que ha fet el secretari general de la UAB, Rafael Grassa, titllant els estudiants de violents, intolerants i feixistes, quan els únics que han fet servir la violència han estat els agents de la policia, i de forma molt agressiva.

Ens solidaritzem amb les persones que han estat reprimides i contusionades mentre estaven participant en la tancada legítima per protestar contra unes polítiques que consideren injustes.

Com dèiem, aquest no ha estat l'únic cas de repressió que han patit els estudiants universitaris catalans els darrers mesos. Precisament la setmana passada coneixíem la decisió del rectorat a la UPF de no cedir espais al Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans després del boicot contra la diputada del Partit Popular per Barcelona, Dolors Nadal, a la Facultat de Dret el passat 18 de febrer. Aquest vet és un cas inèdit els darrers anys a les universitats del nostre país que impedeix a una associació d'estudiants desenvolupar amb llibertat la seva feina. A l'altra banda del Pirineu, la resposta als 37 dies de novembre i desembre que els estudiants Perpinyà van tenir la universitat bloquejada va ser la repressió: dos estudiants van ser detinguts i encara estan a l'espera de judici. També el passat mes de novembre, la facultat del barri del Raval de la UB va ser ocupada pels Mossos d'Esquadra, que van desallotjar un grup d'estudiants que també protestava contra l'aplicació del Pla Bolonya.

És per tot aquest conjunt d'actuacions policials que Endavant (OSAN) ens mostrem extremadament preocupats pel clima repressiu que entre la conselleria d'Interior, encapçalada pel president d'ICV Joan Saura, i una part dels rectorats de les universitats catalanes estan instal·lant als campus catalans.


Endavant (Organització Socialista d'Alliberament Nacional)
dimecres 5 de març de 2008, Països Catalans

NOTICIAS ANTICAPITALISTAS