El TEDH condena a España por haber violado el derecho de expresión de un activista que acusó a dos policías de torturas

Publicidad

El cas del desallotjament
El 2007 l’activista Agustín Toranzo va protestar contra el desallotjament del centre social ocupat Casas Viejas de Sevilla tancant-se a l’edifici. Durant aquesta acció de protesta, Toranzo va ficar el braç en un tub de ferro unit al pis. Els policies van mirar de treure’l per força. Quan van veure que no se’n sortien, el van immobilitzar amb una corda. Després Toranzo va posar fi a la protesta. I més tard, en una conferència de premsa, va dir que aquestes accions de la policia havien estat ‘tortures’.

A petició de la delegació del govern espanyol a Andalusia, la fiscalia va demanar una investigació criminal contra ell per aquestes declaracions. El juliol del 2011 el van declarar culpable i li van imposar una multa de deu euros diaris durant vint mesos i una compensació als dos policies per un total de 1.200 euros. Els tribunals van considerar que les accions policíaques havien estat proporcionades i van refusar que hagués utilitzat la paraula ‘tortura’ en sentit col·loquial, tal com argumentava l’acusat.

Després d’exhaurir totes les vies judicials a l’estat espanyol, el 2014 Toranzo va acabar portant el cas al TEDH on va denunciar que la decisió dels tribunals espanyols havia violat el seu dret de lliure expressió. Argumentava que la seva sentència no havia estat ni ‘proporcionada ni necessària en una societat democràtica’.

https://www.vilaweb.cat/noticies/el-tedh-condemna-espanya-per-violar-el-dret-dexpressio-dun-activista-que-va-acusar-dos-policies-de-tortures/

También podría gustarte

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More