El Newroz kurd escalfa les eleccions municipals a Turquia

[Traducción al castellano]

Enguany la festa a les zones kurdes ocupades per Turquia el clima és d’una especial tensió. I és que el proper diumenge 29 de març estan convocades les eleccions municipals. El DTP (la marca electoral del moviment d’alliberament kurd) espera passar dels acutals 60 alcaldes a més de 100. Si es confirmen les seves previsions, prendria els representants municipals a l’AKP (islamistes moderats que estan al govern turc), que no han complert pràcticament cap de les promeses que havien fet de reconeixement de drets pels kurds.

>> Per seguir la jornada, us recomanem la web Kurdish Info.

La convocatòria del Newroz a la capital, Amed (Diyarbakir és el nom oficial), quan les autoritats turques la permeten és multitudinària. L’any passat va aplegar un milió de persones, que van fer onejar les banderes tricolors (verd, groc i vermell) prohibidies, i també retrats del líder kurd empresonat Abadullah Ocalan. Des de l’escenari els dirigents polítics kurds del DTP (partit que actualment està amenaçat d’il·legalització) van demanar una solució dialogada al conflicte i que es respectin els drets d’aquest poble. Des del públic, la gent animava la guerrilla amb crits de "Biji PKK" (visca el PKK). Vegeu una gal·leria de fotos de l’esdeveniment.

En altres ciutats kurdes de Turquia, però, la celebració va ser prohibida i les càrregues policials contra els que es van manifestar contra la prohibició va deixar un balanç de tres morts i desenes de ferits greus i detinguts.

>> Vegeu les imatges de la repressió a la ciutat Van., a Yuksekova o com la policia trenca el braç d’un nen perquè tirava pedres.

Les celebracions d’engunay en alguns punts ja han començat aquesta setmana. És el cas dels kurds de Londres, que el dia 17 es van manifestar amb banderes kurdes i retrats d’Abadullah Ocalan.

Procés d’il·legalització contra el DTP
L’amenaça d’il·legalització continua penjant sobre el DTP, que a través dels seus 21 diputats ha presentat una proposta de resolució del conflicte a través de democratitzar l’Estat turc i desenvolupar un sistema autonòmic. Actualment, Truquia està dividida en províncies, i en cadascuna mana un governador designat directament pel govern d’Ankara. Tot i que les xifres van variant, actualment a Turquia hi ha entre 6.000 i 8.000 presos polítics kurds.

Malgrat que el govern d’Erdogan (AKP) ha fet molt pocs passos en favor de la llengua i la identitat kurdes, el mes de gener va posar en marxa una televisió en llengua kurds. Molts kurds han interpretat aquest pas com una estratègia de cara a la eleccions de diumenge de la setmana que ve per recuperar vots. El passat mes de novembre, en una visita a les principals ciutats kurdes, Erdogan va ser rebut amb una vaga general que va aconseguir tancar més del 90% dels comerços.

El suport al PKK
Per entendre la magnitud del suport que té el PKK (i les dues guerrilles que té: HPG, que ataca l’exèrcit turc, i PJAK, que ataca l’Iran) entre la població només cal mirar algunes cançons interpretades per guerrillers penjades al Youtube, com Oramar, que va esdevenir emblema ara fa un any durant el Newroz i que té més de 800.000 visites.

NOTICIAS ANTICAPITALISTAS