El 5 d’abril jutgen a Roger i a Mercader als qui demanen 8 anys de presó per participar a la vaga general

El 5 d’abril pròxim a les 11 del matí se celebrarà a la Ciutat de la Justícia el judici contra  Roger Sànchez i Saturnino Mercader, als quals el ministeri fiscal els reclama en conjunt vuit anys de presó. La petició té el seu origen en la vaga general del 29 de març de 2012 contra la reforma laboral. Uns dies abans, l’1 d’abril es farà una concentració a les 19 hores a la plaça d’Orfila de Barcelona convocada pels grups de suport.

El cas de Roger i Mercader ha suscitat la solidaritat de diversos sectors socials a Catalunya. Els dos són veïns del barri de Sant Andreu de Barcelona, on hi ha un fort moviment de suport.

Es dóna el cas que Roger és membre del partit Endavant, organització que està integrada a la CUP. També és membre del sindicat Coordinadora Obrera Sindical (COS) i de diverses organitzacions populars a Sant Andreu. Al seu torn, Saturnino Mercader és militant de la Confederació General del Treball i responsable a d’acció sindical a Catalunya i president del comitè d’empresa de Transports Municipals de Barcelona (TMB).

Aquesta serà la segona ocasió en què s’intenta jutjar Roger i Mercader. La primera es va suspendre el 30 de juny de l’any 2015. En aquella ocasió es demanaven 6 anys a Roger li demanen sis anys de presó per un suposat delicte contra al dret al treball, consistent en haver abaixat dues persianes i també per un suposat atemptat a l’autoritat.

Per la seva banda, a Saturnino Mercader li demanaven dos anys i mig per resistència a l’autoritat. Petició que després s’ha reduït a dos anys.

Inicialment van exercir l’acusació particular la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona. Però amb el canvi de majories el nou equip de govern a Barcelona va desistir de totes les acusacions en les quals no hi hagués destrosses de béns públics.

Finalment el judici es va aturar per vulneració del dret de defensa de Roger. La irregularitat consistí en què quan van detenir el militant independentista mai li van fer cap pregunta respecte a les baixades de persianes, fet en el qual es basava la fiscalia per demanar cinc dels sis anys de presó inclosa en la petició. Quan la defensa de Roger va argumentar aquest fet es va decidir ajornar el judici i iniciar el procediment perquè li puguin preguntar a l’entorn dels fets esdevinguts durant la vaga general. En la mateixa vista es va canviar la petició a Mercader reduint la petició de dos anys i mig a dos anys, cosa que implica que si fos declarat culpable no hauria d’entrar a la presó. Per la seva banda a Roger una sentència de més de dos anys li suposaria l’ingrés en presidi.

Els dos acusats van declarar en el seu dia que la duresa de les acusacions tenia a veure amb les instruccions donades pel govern central als fiscals, amb l’objectiu de castigar els vaguistes i intimidar els sectors populars que havien iniciat el 2012 un potent cicle de protestes contra la política econòmica basada en l’austeritat dictada per la troika.

Polèmic article antivaga

En el fons del procés judicial hi ha un canvi legal en l’article 315,3. En els primers apartats afirma: “Seran castigats amb les penes de presó de sis mesos a tres anys i multa de sis a dotze mesos els que mitjançant engany o abús de situació de necessitat impedissin o limitessin l’exercici de la llibertat sindical o el dret de vaga”, afegint el paràgraf segon que “si les conductes ressenyades en l’apartat anterior es porten a terme amb força, violència o intimidació, s’han d’imposar les penes superiors en grau”. No obstant això el paràgraf 3 del mateix article que se cita afirma: “les mateixes penes de l’apartat segon s’imposaran als que, actuant en grup o individualment, però d’acord amb altres, coaccionin a altres persones a iniciar o continuar una vaga” .

Aquest article està en el fons del judici dels 8 d’Airbus, que van ser declarats innocents per falta de proves. També es basava en aquest article el judici als estudiants Isma i Dani, que també van ser declarats innocents.

Curiosament hi ha un article en el codi penal, que castiga les actituds dels empresaris que impedissin l’exercici del dret de vaga. En aquest cas la pena no passa d’una multa.

Enllaç amb la notícia

NOTICIAS ANTICAPITALISTAS