Dos ex-jefes de Scotland Yard desacreditan la Guardia Civil: la gente del 20-S y el 1-O no era violenta (cast/cat)

Publicidad

Un informe fet per dos ex-comandaments de policia britànics i amb més de trenta anys d’experiència en gestió de l’ordre públic, constaten que davant de la conselleria d’Economia durant el 20-S hi havia una ‘multitud pacífica’ i que l’intent d’assalt que sosté la Guàrdia Civil ‘no està sostingut amb proves’. Eldiario.es i el rotatiu britànic The Times han difós avui el contingut d’aquest informe fet pels dos policies on analitzen vídeos del 20-S i l’1-O i els contrasten amb els informes policíacs. El document resultant va ser aportat al judici com a prova pericial per part de la defensa de Jordi Cuixart, però la sala del Tribunal Suprem que jutja els presos polítics, amb Manuel Marchena al capdavant, ho va rebutjar.

Sir Hugh Orde, ex-comandament d’Scotland Yard, i Duncan McCausland, adjunt del cap de policia d’Irlanda del Nord, contradiuen les afirmacions fetes pels informes de la Guàrdia Civil, i critiquen el dispositiu organitzat aquell dia pel cos espanyol. Dels manifestants, en parlen així: ‘No hem observat cap prova que entre la multitud hi hagués persones amb màscares intentant ocultar la seva identitat, que és el que acostuma a passar en situacions violentes’.

Sobre els dos líders de l’ANC i Òmnium, respectivament, sí que els atorguen un ‘grau d’autoritat entre la multitud’, però recalquen les seves crides pacífiques: ‘Hi ha un tema que es repeteix en els discursos: s’insisteix que la concentració és pacífica i que els actes violents s’han d’aïllar’, diuen l’informe.

En tot el dia, continua l’informe, les càmeres de seguretat del departament no van captar ‘cap evidència de desordre o resistència respecte a cap agent de la Guàrdia Civil o mosso d’Esquadra’. A més, afegeixen que la quantitat d’agents no hagués pogut impedir un assalt a l’edifici. També consideren ‘difícil d’entendre’ i ‘molt arriscat’ que la Guàrdia Civil no avisés els Mossos d’Esquadra dels registres del 20-S.

La pericial també destaca que l’ambient dintre de la conselleria va ser ‘de calma durant tot el dia’, i que el registre es va fer ‘sense impediment per part de la creixent multitud de fora’. Segons apunten els caps policials, les càmeres mostren que la gent entra i surt de l’edifici sense problema, i la gent concentrada ‘no fa cap esforç per entrar al vestíbul o interferir amb els agents’, sosté l’informe, que contradiu l’informe de la Guàrdia Civil que parla de manifestants intentant forçar la porta del departament.

Sobre els vehicles de la Guàrdia Civil, no entenen ‘quin requisit de l’operació es cobria deixant sense supervisió els vehicles’, i consideren que es podrien haver aparcat sense estar exposats a la multitud.

Pel que fa a l’1-O, els perits analitzen més de 200 vídeos de l’actuació policial en mig centenar de col·legis, tant aportats per acusacions com per les defenses. En general, defineixen l’actitud dels votants en termes de ‘resistència passiva’ i ‘sense violència’. A la sortida de la Guàrdia Civil de Sant Carles de la Ràpita, però, sí que constaten que els concentrats van llençar pedres i van atacar els vehicles policials.

Sobre l’actuació de Policia Nacional i Guàrdia Civil, creuen que van combinar actuacions ‘efectives’ amb ‘l’ús indiscriminat, violent i desproporcionat’ de la força, i afegeixen que això es deu a ‘l’absència d’instruccions clares’ per part dels comandaments.

https://www.vilaweb.cat/noticies/scotland-yard-informe-pericial-judici-proces-1-o/

También podría gustarte

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More