Declaren a Tarragona vint dels 170 autoinculpats per haver avortat

Declaren a Tarragona vint dels 170 autoinculpats per haver avortat

Els jutjats de Barcelona van arxivar els documents signats per 2.400 persones

N. SERRET. Tarragona

Dues de les 170 persones que a finals del mes passat van signar a Tarragona un document d'autoinculpació dins la campanya per reclamar l'avortament lliure i gratuït a van haver de declarar ahir a un jutjat d'instrucció número 6 d'aquesta població. Per als pròxims dies, i fins al pròxim 24 d'abril, estan previstes les declaracions d'una vintena més de les persones que es van inculpar. A Barcelona, un jutge va decidir arxivar les 2.400 autoinculpacions que es van presentar.

Els jutjats tarragonins han citat a declarar, des d'ahir i fins al pròxim 24 d'abril, una vintena de les 170 persones que van signar el document d'autoinculpació conforme havien avortat o havien ajudat algú a avortar i que es va lliurar al jutjat de Tarragona el 28 de febrer passat. Són els únics a Catalunya que han estat citats per haver dut a terme aquesta acció, ja que les autoinculpacions lliurades als jutjats barcelonins, dins la mateixa campanya estatal que reclama l'avortament lliure i gratuït, han estat arxivades.

Les persones citades, tant homes com dones, ho han estat en qualitat de testimonis, la qual cosa els «obliga a declarar», explica Teresa Fortuny, la coordinadora d'EUiA a Tarragona, que haurà de passar pel jutjat dimarts. Si haguessin estat citats com a inculpats podrien «guardar silenci», matisa. Tant l'Institut Català de les Dones (ICD) com el Moviment Feminista de Catalunya han posat advocats a disposició de la vintena de persones que hauran de declarar i els han orientat sobre el procés. Teresa Fortuny explica que no saben què passarà després de declarar: o bé arxiven les autoinculpacions o bé continua el procés judicial. Així mateix, va explicar que és paradoxal que a Tarragona s'hagin citat a declarar part de les persones que van signar el document, mentre que a Barcelona s'havien arxivat: «No sé si volen aixecar la llebre o responen a criteris involucionistes.» A Sevilla s'ha donat una situació similar: el jutge ha citat només algunes de les persones que es van autoinculpar.

La citació també va provocar el rebuig de Dones amb Iniciativa. La presidenta d'aquesta organització feminista vinculada a ICV, Mercè Claramunt, va afirmar que situacions com aquesta fan «més evident que mai la necessitat d'una nova llei que reconegui l'avortament lliure i gratuït a l'Estat». La presidenta de Dones amb Iniciativa va recordar que «a nivell europeu, només el Regne Unit, Finlàndia, Polònia, Irlanda i Espanya no tenen una llei de termini». Claramunt va expressar el seu desig que «el PSOE prengui nota i en la propera legislatura els drets de les dones siguin una qüestió d'estat».

PROTESTA DIMARTS

Dimarts vinent, a les set del vespre, hi haurà una concentració davant dels jutjats per protestar contra les citacions i reclamar l'avortament lliure i gratuït. D'altra banda, una de les persones citades dilluns és Lluís Balart, president de la comissió intercomarcal d'ICV al Camp de Tarragona. L'acompanyament a l'avortament que no respon a cap dels tres supòsits previstos per la llei (la violació i el risc per al fetus o per a la mare) però que fa més de tres anys que s'ha produït prescriu, i la justícia tampoc pot actuar si s'ha produït fora de l'Estat espanyol.

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2795940

NOTICIAS ANTICAPITALISTAS