CUP Terrassa davant la il·legalització de la consulta popular a Arenys de Munt per l’aparell juridic de l’estat

Terrassa, agermanada amb Arenys

Aquests dies, i previsiblement almenys fins el 13 de setembre, Arenys de Munt està sent notícia. Ho és per una iniciativa que hauria d’haver passat desaparcebuda si visquéssim en democràcia. És notícia perquè ha volgut fer una consulta a la població. Això de per si ja és anormal a l’Estat espanyol, estat hereu del franquisme en els seus trets essencials (bàsicament marc territorial, sistema econòmic i estructura orgànico-institucional). La qüestió és encara més anormal si del què parlem és d’una consulta sobre si es vol trencar aqueix marc territorial, per a constituir un estat propi.

La consulta ha tingut ja dues virtuts essencials, independement de si aquesta s’arriba a dur a terme o no. D’una banda ha posat de relleu que el sistema político-jurídic dissenyat en la malanomenada transició no aguanta el test democràtic, ja que l’Estat via la seva Fiscalia ja hi ha actuat en contra, prohibint-la. De l’altra, està mostrant com la desobediència civil pot ser un instrument molt important en el camí cap a la independència dels Països Catalans. Només cal esperar que la determinació dels organitzadors sigui ferma i mantinguin el seu propòsit de celebrar la consulta, malgrat el que l’Estat digui.

En aquest context, Terrassa s’hauria d’agermanar amb Arenys, no a nivell simbòlic, sinó a nivell pràctic: mostrant de manera urgent i pública el suport de les instucions i la població organitzada envers la valent iniciativa, sobretot en un moment en què grups feixistes i/o espanyolistes com Falange i Ciutadans estan intentant intimidar-ne la població. També, és clar, organitzant una consulta en termes similars a la nostra ciutat. Això darrer, sens dubte de la mà de les entitats més compromeses, ja que difícilment podem esperar cap acte de fermesa dels grups representats a l’Ajuntament.

NOTICIAS ANTICAPITALISTAS