Crònica de l’acte La Grip A i el poder de la indústria farmacèutica

[Traducción al castellano]

Més de dues-centes persones van assistir a l’acte La Grip A i el poder de la indústria farmacèutica, organitzat per Revolta Global-Esquerra Anticapitalista, Ecologistes en Acció, la Intersindical Alternativa de Catalunya i Icaria Editorial, i amb la participació de Teresa Forcades, Esther Vivas, Ramon Serna i Nuria Vidal. L’acte va ser presentat per Anna Monjo d’Icària Editorial i es va portar a terme al Casinet d’Hostafrancs a Barcelona, el dijous 4 de març.

Esther Vivas va assenyalar com el cas de la Grip A posa al centre de la diana el paper de dues indústries molt poderoses, l’alimentària, que amb les seves pràctiques pot ser generadora de greus problemes de salut pública, i la farmacèutica, interessada en lucrar-se d’epidèmies reals o exagerades i que condiciona molt clarament les polítiques sanitàries adoptades.

Vivas va emfatitzar la necessitat d’unir les mobilitzacions contra la agroindústria i en defensa de la sanitat pública, en el marc de les resistències a l’actual model de globalització capitalista: “Hem de combatre aquesta enfermetat incurable anomenada capitalisme global, el seu virus difusor el lucre privat i aquests metges incompetents anomenats presidents de govern, ministres o responsables de les institucions internacionals”.

Després va parlar Ramon Serna, sindicalista de la sanitat pública, que assenyalà com l’administració havia exagerat l’amenaça de la Grip A. “Al novembre de l’any passat les baixes laborals per grip van ser similars a les de l’any anterior; malgrat això es va declarar l’alerta sanitària”. Serna va emfatitzar la importància que havien tingut aquelles persones que es van atrevir a qüestionar la versió oficial dels fets.

Núria Vidal d’Ecologistes en Acció va contextualitzar el cas de la Grip A i els problemes de salut pública en el marc dels efectes socials i ecologicament nocius de l’actual procés de globalització. Va assenyalar la necessitat de lluitar per a defensar la biodiversitat i va posar en relació la crisi ecològica contemporània i els problemes de salut pública ocasionats pel model econòmic actual.

Finalment, Teresa Forcades va explicar com les dades han mostrat que la Grip A ha estat cinc vegades menys agressiva que la grip convencional. Va assenyalar com la política seguida internacionalment front a la Grip A ha estat condicionada pels interessos privats i pels interessos de la indústria farmacèutica.

Forcades va explicar com la política sanitària ve determinada pels interessos d’aquesta indústria que té molts mecanismes per influir en les decisions polítiques. Així, va assenyalar casos clars de connivència directa entre alts responsables dels organismes institucionals de salut i les firmes farmacèutiques.

És el cas del qui va ser el responsable de l’àrea de vacunes de la OMS, el doctor Klaus Stöhr, que l’any 2005 va redactar el Reglament Sanitari Internacional referent a les vacunes pandèmiques: “Aquest senyor va ser responsable del seu càrrec i quan es va aprovar aquest reglament internacional, que és el que afavoreix les companyies farmacèutiques enfront el que seria l’erari públic, va abandonar el seu càrrec i va passar a ser directiu d’una de les empreses que van desenvolupar aquestes vacunes: Novartis, amb la qual cosa hi ha, com a mínim, un conflicte d’interessos”.

Forcades
va defensar la necessitat d’una política sanitària independent i desvinculada dels interessos privats.

NOTICIAS ANTICAPITALISTAS