Comunicat en relació a la sol·licitud de rescat feta per la Generalitat Valenciana

Divendres passat, 20 de juliol de 2012, passarà a la història com a la data oficial de defunció de l’Estatut d’Autonomia del País Valencià: el portaveu del Consell, José Císcar, va anunciar que la Generalitat Valenciana acudirà al fons de liquiditat de les comunitats autònomes aprovat pel govern espanyol. Ras i curt: la Comunitat Autònoma Valenciana serà la primera a sol·licitar el rescat. D’ara endavant Madrid supervisarà mensualment els comptes de la Generalitat i, el que és més greu encara, hi haurà més retallades. Les classes populars valencianes tornem a estar en el punt de mira.

No ens enganyem, aquesta autonomia ha sigut sempre més formal que real: les institucions públiques valencianes han estat des del principi en mans de partits espanyolistes amb seu a Madrid, els quals les han posades al servei dels jocs de poder de l’estat espanyol i en moltíssimes ocasions barrejant interessos públics i particulars (sempre actuant a favor dels últims). El balafiament de recursos i la corrupció han esdevingut trets distintius de la Generalitat Valenciana. A més a més, el fet de formar part d’un estat membre de la Unió Europea ha significat des de l’entrada estar sotmesos als dictats d’aquesta institució capitalista. Ja ve de lluny que ens governen des de fora.

El rescat tindrà, a més, una conseqüència política molt important: comença una nova etapa de recentralització de l’estat i el País Valencià tornarà a fer de conillet d’índies. El nacionalisme espanyol ha arruïnat les institucions autonòmiques fins a fer-les inviables i ara les reabsorbirà. L’Espanya de les autonomies, aquella que es va crear per diluir les aspiracions nacionals dels diferents pobles sotmesos per l’estat, s’enfonsa i l’Espanya de sempre torna amb receptes amb fort regust a franquisme. I aquestes propostes ja sabem com funcionen.

No serem nosaltres els que lamentem la derogació de facto de l’estatut, perquè mai no hem cregut en l’autonomisme. Portem anys denunciant aquest sistema que ens sotmet com a poble i com a classe i tenim una aposta clara: la independència i el socialisme per als Països Catalans. Sense renúncies i sense por. Com va cantar Ovidi Montllor “Ja no ens alimenten molles, ja volem el pa sencer”. Perquè només sent lliures d’Espanya i del capitalisme podrem aconseguir la sobirania econòmica dels Països Catalans per construir un estat al servei de les classes populars i aturar el genocidi de la llengua i la cultura catalanes i la destrucció del nostre territori.

Resulta difícil preveure què passarà al llarg dels propers mesos, però una cosa està ben clara: el President de la Generalitat Valenciana i el seu Consell estan completament deslegitimats i cap dels compromisos que assumisquen obliga les classes populars valencianes. Considerarem il·legítim qualsevol deute contret pels governants valencians. Per tot això animem la societat valenciana a participar en totes les protestes i mobilitzacions contra les retallades i a plantar cara a la dictadura neoliberal, i convoquem l’Esquerra Independentista a redoblar esforços en la lluita per la construcció nacional dels Països Catalans des de la unitat popular. Perquè la lluita és l’únic camí!

 

País Valencià, Països Catalans, 24 de juliol de 2012

Endavant (Organització Socialista d’Alliberament Nacional)

NOTICIAS ANTICAPITALISTAS