Bankpyme acomiadarà una tercera part de la plantilla

BARCELONA

Bankpyme, controlat per l'Agrupació Mútua (31%), acomiadarà un centenar de treballadors, aproximadament un terç de la plantilla. Aquest és un dels punts del pla estratègic a quatre anys elaborat per l'equip liderat des del juliol per Jordi Conejos, també responsable de la mútua, amb el qual es pretén garantir la viabilitat del banc.

L'anunci de les línies bàsiques del projecte a través d'un comunicat va indignar els sindicats. «Així no es fan les coses. Vam pactar que presentarien un pla de viabilitat i després propostes», va explicar Carme Torra, de CCOO. «La plantilla està disposada a sortir al carrer», va dir. Bankpyme ha fet tres regulacions d'ocupació en dos anys i l'any passat es va firmar amb l'anterior direcció de Josep Lluís Torra –rellevat al juliol– un pacte per evitar acomiadaments.

El pla preveu ampliar capital fins a 30 milions d'euros (5.000 milions de pessetes) abans de l'abril. La mútua negocia amb l'altre accionista majoritari, el banc italià Capitalia, que en té el 5%, i busca soci financer per al banc. Accionistes liderats pel fundador i expresident del banc, Josep Jané Solà, exigeixen ser al consell i informació sobre la situació de l'entitat.

NEGOCIS SEPARATS

L'equip de Conejos separarà els negocis assegurador i bancari fins avui lligats per vincles accionarials amb la mútua i desmuntarà el pla de bancaassegurances amb el qual Torra va prendre el control de Bankpyme el 2001. Es tancaran 16 oficines de bancaassegurances obertes entre el juny i l'agost del 2003 i retallaran en 10 milions les despeses generals i de personal. Conejos preveu obtenir rendibilitat aquest any i un benefici net de sis milions el 2005. Fins al setembre, el banc va guanyar 207.000 euros. Va acumular pèrdues de 30 milions entre el 2001 i el 2002.

NOTICIAS ANTICAPITALISTAS