Avancem cap a una candidatura anticapitalista unitària a les eleccions al Parlament. Fem confluir esforços.

6

[Traducción al castellano]

&nbsp

Des de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista vam fer públic a mitjans de febrer la nostra proposta d’impulsar una candidatura anticapitalista, ecologista, feminista i internacionalista a les properes eleccions al Parlament de Catalunya el més àmplia i sòlida possible.

Pensem que front als intents, ara més forts que mai, que la crisi la paguem tots i totes i front al fracàs de l’esquerra governant, reforçar els moviments socials i reconstruir el teixit social és la base per a combatre l’actual model i frenar les polítiques que ens imposen. Però la resistència social no és suficient. Ens cal també construir una alternativa en el terreny polític, lligada als moviments i les lluites socials, i que comenci a desafiar als partits que avui monopolitzen la representació política. Aquesta alternativa s’ha de construir a escala local, com ja passa avui en moltes pobles i ciutats, però també a nivell del conjunt de Catalunya. Després de dues legislatures de govern d’Entesa, no podem romandre de braços creuats. Ja n’hi ha prou de quedar-se en l’abstenció resignada o de practicar la política del mal menor, que ens porta a un pou sense fons. Les eleccions no són el terreny ni més important, ni més favorable, per aquells i aquelles que volem canviar la societat, però sí un àmbit que cal disputar als partits tradicionals i als professionals de la política.

A finals del mes de març vam donar a conèixer el Manifest “Movem Fitxa! Volem una candidatura anticapitalista al Parlament de Catalunya” on s’expressava la necessitat de treballar per a fer possible una candidatura d’aquest tipus. Des de llavors, més de 400 persones de vàries ciutats i comarques de Catalunya han firmat el manifest, donant suport a la proposta. Junt amb activistes i intel.lectuals reconeguts, molts dels i les firmants són activistes de base locals, treballadors/es, aturats/es, estudiants…que amb la seva tasca dia a dia ajuden a fer possible les lluites i les resistències quotidianes al capitalisme global. L’ampli nombre de signants mostra que moltes persones d’esquerres senten la necessitat de donar passos endavant, de moure fitxa i no ressignar-se front l’actual situació de l’esquerra i que hi ha interès en una proposta d’aquest tipus.

En paral.lel a la difusió del manifest i a la cerca de suports individuals des de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista hem realitzat en aquestes setmanes reunions i trobades amb diversos grups i organitzacions polítiques de l’esquerra catalana per plantejar-los la nostra proposta de candidatura unitària. Alguns sectors de l’esquerra prefereixen centrar-se, de moment, exclusivament en el terreny local, altres pensen que cal donar suport críticament a les forces politiques institucionals, i simplement limitar-se al treball als moviments socials. Però el balanç general d’aquest procés de converses fa pensar que serà possible bastir una candidatura anticapitalista plural, integrada per diversos col.lectius, organitzacions i activistes a títol individual.

En aquest procés de discussions també diversos militants d’Esquerra Unida i Alternativa i d’Iniciativa-Verds han manifestat el seu interès per la nostra proposta. Creiem que cal aprofundir aquesta dinàmica i animem als militants crítics d’aquestes formacions a sumar-se al projecte de començar a construir una alternativa anticapitalista, ecologista, feminista i internacionalista que no passarà per una regeneració impossible de les forces tradicionals sinó per la construcció d’un nou projecte plural, on moltes de les persones que avui estan a EUiA i ICV hi tenen molt a aportar.

Fa unes setmanes es va presentar públicament, en paral.lel a la nostra iniciativa, una Crida a la Unitat Popular impulsada per diverses persones afins a l’Esquerra Independentista, plantejant la necessitat d’una candidatura independentista, ecologista i d’esquerres a les eleccions al Parlament de Catalunya.

La proposta de candidatura impulsada per Revolta Global-Esquerra Anticapìtalista i la impulsada a través de la Crida a la Unitat Popular venen d’espais polítics diferenciats i no tenen els mateixos plantejaments i contingut programàtic, ni posen el mateix èmfasi en les diferents problemàtiques i conflictes que tenen lloc a la nostra societat. En el cas concret de la qüestió nacional la iniciativa de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista defensa el dret democràtic a decidir i a l’autodeterminació, mentres que la Crida a la Unitat Popular defensa la consigna d’independència com un element central del seu programa. Però en ambdós casos compartim el rebuig a l’actual marc legal vigent marcat per la Constitució de 1978 i la necessitat de trencar amb ell.

Considerem però que, malgrat les diferències de plantejaments, hi han prou similituds i coincidències per a poder buscar una confluència d’ambdues iniciatives en una sola candidatura àmplia i plural que eviti la fragmentació de les opcions d’esquerres i pugui generar una dinàmica unitària motivadora. Una candidatura clarament anticapitalista, ecologista, i que lluiti contra tot tipus d’opressió nacional, de gènere, d’ètnia o opció sexual, encara que al seu sí hi hagi matisos i sensibilitats diferents.

Si finalment les i els promotors de la crida a la Unitat Popular decideixen tirar endavant el seu projecte de candidatura des de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista volem manifestar la nostra voluntat de treballar per la confluència entre les dues propostes de candidatura. No es tracta de subsumir les diferents iniciatives una dins l’altra, ni de comprimir artificialment els diferents espais polítics, sinó d’articular-los de forma que poguem sumar esforços i sinergies, per dirigir-se a un espectre social el més ampli possible. El nostre objectiu ha de ser poder articular una candidatura unitaria que pugui ser atractiva per activistes d’esquerres d’origen divers que volen un canvi de societat i de model, i per a les persones desencantades amb les forces d’esquerra gestionària com ICV-EUiA i ERC.

Des de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista seguirem treballant en les properes setmanes en aquesta direcció i anirem donant passos per sumar els esforços d’aquelles i aquells que volem canviar Catalunya de la base.