Ara toca criminalitzar ERC

Carod Rovira: «Hauria estat irresponsable que no haguessim acceptat parlar si amb això contribuïem a trobar solucions de pau»

Així mateix, ha destacat que “tant avui com ahir com demà, ERC estarà sempre contra la violència, a la qual fem un rebuig frontal. Cap idea no val una vida humana. Estem orgullosos de defensar la pau i rebutjar la violència aquí i arreu”.

Carod confirma haver parlat amb ETA recentment a petició de la banda armada amb motiu d’una possible treva. Justifica la trobada per treballar per la pau, però reconeix que sent conseller en cap no l’hauria d’haver protagonitzat. El secretari general d’ERC i conseller en cap de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha confirmat aquest matí en roda de premsa que s’ha reunit recentment amb ETA, tal i com publica avui el diari ABC. Carod ha explicat que el contacte i la reunió van ser propiciats per ETA i que va acceptar reunir-s’hi, com a màxim representant d’ERC, “davant el possible anunci d’una treva parcial o total” i perquè “hauria estat irresponsable que no haguessim acceptat parlar si amb això contribuïem a trobar solucions de pau”.

El secretari general ha desmentit que arribessin a cap acord ni pacte “ni molt menys cap contraprestació”, ni que signessin cap document, “cosa impensable ja que no parlem en nom de cap govern”. Així mateix, ha explicat que “un cop vist l’evolució del contacte i la reunió, constatant que no hi ha un anunci de treva, com inicialment havíem previst, des d’ERC tenim previst fer públic un document, redactat per mi mateix, que simplement és la manifestació de la posició d’ERC”. Aquesta posició “parteix de la cultura tradicional catalana, la defensa del dret democràtic dels pobles a l’autodeterminació nacional”. Aquest, per ell, “és l’únic document que pot significar la presència escrita d’ERC davant d’ETA”.

Carod ha comparegut a la sala de premsa acompanyat del president del partit, Jordi Carbonell, així com del sociòleg Salvador Cardús, l’advocat August Gil Matamala i l’exabat de Montserrat, Cassià Just, que “són persones que van signar el manifest per la pau, el diàleg i la llibertat promogut el 2000 després de l’onada d’atemptats d’ETA a Catalunya” i li han donat suport en aquests contactes.

Josep-Lluís Carod-Rovira ha volgut aclarir que “tots els passos i gestions que he fet els he fet com a secretari general d’ERC, en cap cas com a membre del Govern de Catalunya. Demano disculpes si això pot afectar el Govern”. Així mateix, ha destacat que “tant avui com ahir com demà, ERC estarà sempre contra la violència, a la qual fem un rebuig frontal. Cap idea no val una vida humana. Estem orgullosos de defensar la pau i rebutjar la violència aquí i arreu”.

D’aquesta conversa només en preteniem marxar-ne amb un únic objectiu: la pau. Hi ha coses que passen i s’han d’aprofitar. En podien dependre la vida de persones i no podíem desaprofitar evitar possibles morts”, s’ha justificat el líder d’ERC, que ha afegit que “malgrat el risc personal, ho vaig acceptar” encara que ha reconegut que “sent conseller en cap potser no hi hauria d’haver anat”. També ha dit que “vam pensar que podríem fer un servei a la causa de la pau aportant arguments polítics en una conversa amb ETA”.

Carod ha defensat la via del diàleg per a solucionar els conflictes i, recordant que va mediar per a desactivar la banda armada Terra Lliure, ha assegurat que tornaria a parlar amb ETA. Així mateix, ha recordat que l’expresident de la Generalitat, Josep Tarradellas, era partidari de parlar amb la banda armada ja que “des d’ERC ens hem significat sempre per dialogar per aconseguir la pau”.

Caord ha descatat que “tota la responsabilitat d’aquest contacte és exclusivament meva i l’assumeixo. Mai tancaré la possibilitat al diàleg per la pau”, però ha aclarit que “sé que a partir d’ara ni em correspon ni em correspondrà mai aquesta funció” de parlar amb ETA perquè deixi les armes.

NOTICIAS ANTICAPITALISTAS