Això és política d’esquerres? Ensenyament vol ampliar l’horari laboral del professorat català amb «hores extres»

[Traducción al castellano]


COMUNICAT DE PREMSA
D’USTEC·STEs, CCOO, ASPEPC-SPS I UGT, DAVANT&nbsp LES MESURES ANUNCIADES AQUEST MATÍ PEL CONSELLER D’EDUCACIÓ

El Departament d’Educació ha presentat aquest matí una sèrie de mesures educatives sota el nom de “Programa més recursos per a més autonomia”, entre les que destaca la proposta d’augmentar voluntàriament la jornada laboral del professorat, en 4 hores per Primària i 3 hores per Secundària.

Els sindicats sotasignats, representats a la Mesa Sectorial de l’ensenyament públic rebutgem contundentment aquesta mesura per entendre que:

  1. Implica una reducció de plantilles i dificulta el treball en equip dels centres: evita incrementar la contractació necessària per l’augment de l’alumnat; implica que els personal interí que està ocupant una plaça vacant passi a fer substitucions i que molts substituts/es es quedin sense treball.
  2. És una mesura exclusivament economicista que busca l’estalvi pur i dur i que atempta directament contra la qualitat de l’ensenyament: la sobrecàrrega lectiva del professorat va en detriment del treball col·lectiu de coordinació, del treball de preparació de classes i d’avaluació de l’alumnat i disminueix la possibilitat de formació permanent.
  3. És una mesura unilateral per part del Departament d’Educació que, un cop més, vulnera la llei tractant d’imposar una mesura que atempta contra les condicions de treball del professorat, sense cap tipus de negociació col·lectiva.
  4. És una&nbsp mesura que hipoteca l’augment futur de plantilles i que explica la retallada de places d’oposicions que ha tingut lloc aquest any. Disminueix, per tant l’oferta de treball en un sector tant sensible com l’educació.

El Departament pretén estalviar diners amb aquesta mesura per finançar les mancances que pateix l’educació, el que implica que s’està utilitzant les rendes del treball del professorat per subsanar la manca de pressupostos en educació.

Els sindicats sotasignats denuncien que aquest govern fa recaure el pes de la crisi sobre els treballadors/es de l’ensenyament i en detriment de la qualitat de l’educació. Tot això contravenint el discurs que la millor manera de sortir de la crisi és amb l’augment d’inversió pública i la creació de llocs de treball en els serveis públics.

ÉS UNA MESURA CLARAMENT REGRESIVA I DEL TOT INACCEPTABLE.

USTEC·STEs&nbsp &nbsp &nbsp CCOO&nbsp &nbsp &nbsp ASPEPC-SPS&nbsp &nbsp &nbsp UGT

Barcelona, 9 de gener de 2009.
Els sindicats faran pressió per mantenir l'horari dels mestres

Anuncien una «resposta» contundent a la proposta de Maragall | Critiquen la mesura pel fons i la forma

Els sindicats de professors van afirmar ahir que no es quedaran de braços creuats davant de l'anunci llançat divendres pel conseller d'Educació, Ernest Maragall, de proposar al professorat la possibilitat d'ampliar les hores de classe setmanals en 4 hores a primària i 3 a secundària.

USTEC-STEs, CCOO i ASPEPC-SPS, que, juntament amb UGT, van difondre divendres mateix un comunicat conjunt rebutjant la mesura (que van qualificar d'»exclusivament economicista», a més d'assegurar que incidirà negativament sobre la qualitat de l'ensenyament), van afirmar ahir que «respondran» amb contundència a la iniciativa i en algun cas van avançar que ja han començat a estudiar la manera de «fer pressió» per evitar que tiri endavant.

Els màxims responsables sindicals consultats van donar per fet també que faran front comú contra el que hi ha coincidència a qualificar d'un «pas enrere», tant pel «fons» com per la «forma», en entendre que una mesura d'aquest tipus, encara que sigui voluntària, s'ha de negociar abans amb les meses sindicals, segons van coincidir la portaveu d'USTEC-STEs, Rosa Cañadell, i la secretària general de la federació d'ensenyament de CCOO, Montse Ros.

Cañadell va considerar que la proposta xoca de ple amb la voluntat del departament de potenciar els projectes de centre i va insistir que «més hores de classe comportaran una pèrdua de qualitat de la docència» perquè s'hauran de retallar «de les de preparació de classes i correcció».

Ros va lamentar que l'educació «hagi de pagar la crisi», en defensar que en l'actual context «el que s'hauria de fer és apostar per la inversió pública». Segons el secretari general d'ASPEPC, Xavier Massó, la mesura fomentarà la «divisió» entre el professorat i els «favoritismes».

El president de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica, Ricard Aymerich, tot i no mostrar-se bel·ligerant amb la mesura i sostenir que «és negociable», va mantenir que en cap cas una prerrogativa individual «pot anar en detriment de les tasques que impliquen una organització col·lectiva», a més de defensar que cal «consensuar-la» amb els sindicats.

http://paper.avui.cat/article/societat/151245/sindicats/faran/pressio/mantenir/lhorari/mestres.html

NOTICIAS ANTICAPITALISTAS