15-N: vaga estudiantil per l’ensenyament públic i de qualitat

15 N: VAGA ESTUDIANTIL

PER L’ENSENYAMENT PÚBLIC I DE QUALITAT

Companys i companyes,

Aprofitant la jornada de vaga estudiantil del 15 de Novembre, prenem consciència i diem no a les reformes educatives, reivindicant un ensenyament públic, gratuït, laic i de qualitat.

En primer punt denunciem les directrius del projecte PISA (Programa Internacional d'Avaluació d'Estudiantes) que pretenen conduir a la majoria dels estudiants per ITINERARIS que seleccionen als alumnes segons uns “indicadors” basats en el comportament i l’actitud en classe, i en un suposat rendiment escolar; el que equival a classificar i etiquetar als estudiants. Aquests itineraris estan destinats a crear mà d'obra barata i especialitzada i exclouen la possibilitat d’accedir a la universitat. Així, l'educació deixa de tenir com objectiu augmentar la capacitat crítica i el coneixement dels estudiants, i es posa al servei del mercat. D'aquesta forma, l'ensenyament de qualitat queda reservat per a aquells que s’ho puguin permetre.

Aquest és el camí que segueix la LOE de Zapatero, que no compta amb recursos suficients per a evitar la massificació i no té cap intenció d’augmentar el nombre ni la qualitat dels centres públics. La LOE (Llei Orgànica d'Educació) augmenta les subvencions a l'educació privada alhora que la iguala legalment a la pública i, enlloc d'apostar per l'ensenyament públic i de qualitat, augmenta els privilegis de l'Església Catòlica, manté la religió a les escoles i permet la discriminació per raó de sexe. L’anomena’t president «socialista», seguint l'antiga política franquista, cedeix més de 3.000 milions d'euros a l'Església i els seus col·legis (els ara anomenats “centres sostinguts amb fons públics”). Mentre, als col·legis públics ha augmentat el nombre d'alumnes per aula en un 10% moltes de les quals són mòduls prefabricats! I les beques a l'Estat espanyol només arriben al 16% d'estudiants, arribant a aquestes a la resta d'Europa al 40%. A més, el pressupost escolar anual per alumne és un 18% més baix que la mitjana dels països “desenvolupats”.

La LOE representa una clara retallada de llibertats democràtiques. Se segueix impedint que sigui la comunitat educativa dels col·legis i instituts qui triï als òrgans de direcció. Augmenta els poders del director (triat en la pràctica per l'Administració) tant per a sancionar als alumnes com per a decidir sobre qualsevol qüestió del centre, i li retalla drets al Consell Escolar. A més, no reconeix el dret dels estudiants a fer vaga ni a fer Assemblees en hores lectives.

El govern del PSOE dificulta l'accés a la Universitat ja que endureix la selectivitat i augmenta considerablement les taxes, les matrícules i el temps de dedicació necessari per a cada curs mitjançant l'aplicació de la LOU (Llei Orgànica d'Universitats)

L’educació no és un negoci. No podem permetre que les empreses i multinacionals decideixin el nostre pla d’estudi des de el Consell Social de la Universitat, que hauria d’estar format per alumnes, professors i personal d’administració i serveis. Ja vam veure l’aplicació d’aquesta política mercantil quan ZP va voler retirar Història de l’Art del programa educatiu universitari, al veure que no li aportava cap benefici al mercat laboral.

L’aplicació més recent de la LOU és el Real Decreto aprovat el passat 26 d’Octubre. Aquesta reforma elimina les actuals Diplomatures i Llicenciatures per instaurar, a partir del curs vinent, el Grau, Màster i Doctorat, que no seran, ni de bon tros, la substitució d’aquestes. El Grau consisteix en un ensenyament de continguts generals i de baixa qualitat, destinada a mà d’obra qualificada (com una FP especial) i, per a l’obtenció del títol, serà obligatori un any de pràctiques en empreses o institucions, o­n el treball no serà remunerat. Així, el Grau aporta uns coneixements molt més generals, obligant els estudiants a especialitzar-se amb el Postgrau, que suposa un esforç econòmic que no cobreixen les beques, sinó les beques-préstec, és a dir, crèdits bancaris que arriban fins als 30 anys de retorn.

Però no ens poden seguir enganyant: l'educació és un dret, no un privilegi. Tenim dret a conèixer, a aprendre i a formar-nos com persones crítiques. Si degraden l'educació pública és perquè els seus interessos mercantilistes els importen més que nosaltres.

El jovent hem de prendre consciència que les nostres lluites seran un dels pilars més importants dels moviments futurs. Hem demostrat que sortint al carrer podem frenar els atacs d'un govern a l'educació, com ja vam fer durant el govern d'Aznar en les mobilitzacions contra la LOCE (Llei Orgànica de Qualitat de l'Educació). Ara que ZP està en el govern, aplicant la mateixa política educativa que Aznar però aquesta vegada recolzat per tota l'esquerra institucional, hem de tornar a mobilitzar-nos contra el govern de torn per a defensar l'ensenyament públic i laic, hem de tornar als carrers.

CONCENTRACIÓ A SABADELL: 15 de novembre a les 10 hores a la Plaça de l’Ajuntament


MANIFESTACIÓ A BARCELONA: 15 de novembre a les 12 hores a la Plaça UniversitatPer una Educació Pública, Gratuïta, Laica i de Qualitat

Fora la religió dels instituts públics. Cap euro per a l'Església

NO a la LOE de Zapatero

Fora les empreses de la Universitat. NO a la Declaració de Bolonya

NO a la LOU de Zapatero-Aznar

NO al Reial Decret de Zapatero

&nbsp

CONTRA LA MERCANTILITZACIÓ DE L'ENSENYAMENT

FEM SENTIR LA NOSTRA VEU

MAES
Moviment d’Assemblees Estudiantils de Sabadell

NOTICIAS ANTICAPITALISTAS